Hozzávalók:
Elkészítése:
A marhahúsokat folyóvízzel megmossuk, ha nagyon faggyús, azokat eltávolítjuk, majd egy magas falú fazékba téve felöntjük 3-4 liter hideg vízzel és felforraljuk.
Ezalatt a zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk és nagyobb darabokra, ill. hasábokra vágjuk.
Miután felforrt a leves, egy kisebb sűrű szövésű szűrővel szépen lehabozzuk, egy kis darabkának sem szabad maradnia, így lesz szép tiszta levesünk!
Hozzáadjuk a zöldségeket, amiket szépen, gusztán elrendezünk a fazékban és hozzáadjuk a fűszereket.
A szerecsendióval és a lestyánnal óvatosan bánjunk, ne vegye le a hangsúlyt az intenzív marhahúsról!
Miután ismét felforrt, takarék lángra tesszük és fedővel letakarva főzzük (Épp csak gyöngyözzön!) legalább 3-3,5 órán át!
A főzési idő vége felé lobogó sós vízben kifőzzük a levestésztát, (én most eperlevéllel tálaltam) és egyszer hideg vízzel átöblítés után leszűrjük, lecsepegtetjük és lezárt tetejű tálba téve félretesszük.
A marhahús akkor jó, amikor egy kisebb darabból könnyedén szálával tudjuk a húsrostot elválasztani!
Ekkor elzárjuk a lángot és én egy trükköt szoktam bevetni, miszerint egy kis kávéscsészényi hideg vízzel (4-5cl) körbelocsolom a kész húsleves tetejét, visszafedem és jó 10 perc múlva kezdem óvatosan leszűrni.
Ez a művelet ekkora mennyiségnél semmit nem befolyásol, viszont letisztítja a leveslét, ha adott esetben kissé szétfőnek a zöldségek és zavarossá válna.
Amíg pihen a húsleves, kikészítünk egy leveses-, és 2db lapos tálat, egyiket a húsoknak, másikat a zöldségeknek és (mi) így tálaljuk!
Levesszűrőn átöntve még forrón, igény szerint erős paprikával és adott esetben ha van otthon friss petrezselyemzöld, apróra vágva ki-ki megszórhatja a tányérát, ami jó ízt kölcsönöz!
A főtt húsokhoz igény szerint meggyszószt, illetve tormát és mustárt kínálunk.
Jó étvágyat kívánok!