Marhahúsleves

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
240 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 1,5-2 kg marhaszegy és oldalas
  • 4 db sárgarépa
  • 3 db petrezselyemgyökér
  • 1 db zellergumó
  • 1 db karalábé
  • 1 nagy vagy 2 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 nagy fej fokhagyma
  • 1 cikk káposzta
  • 6-8 db kelbimbó
  • 1-2 db burgonya
  • 4-5 db csiperke gomba
  • 1 db érett tv paprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 csokor petrezselyem zöld
  • 2-3 szál zeller zöld
  • 1 szál lestyán
  • 1 ek só
  • 1 ek ételízesítő
  • v  1 tk egész fekete bors
  • 1 késhegy őrölt szerecsendió vagy egészből 4-5 reszelés
  • 25 dkg apró tészta

Elkészítése:

A marhahúsokat folyóvízzel megmossuk, ha nagyon faggyús, azokat eltávolítjuk, majd egy magas falú fazékba téve felöntjük 3-4 liter hideg vízzel és felforraljuk.

Ezalatt a zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk és nagyobb darabokra, ill. hasábokra vágjuk.

Miután felforrt a leves, egy kisebb sűrű szövésű szűrővel szépen lehabozzuk, egy kis darabkának sem szabad maradnia, így lesz szép tiszta levesünk!

Hozzáadjuk a zöldségeket, amiket szépen, gusztán elrendezünk a fazékban és hozzáadjuk a fűszereket.

A szerecsendióval és a lestyánnal óvatosan bánjunk, ne vegye le a hangsúlyt az intenzív marhahúsról!

Miután ismét felforrt, takarék lángra tesszük és fedővel letakarva főzzük (Épp csak gyöngyözzön!) legalább 3-3,5 órán át!

A főzési idő vége felé lobogó sós vízben kifőzzük a levestésztát, (én most eperlevéllel tálaltam) és egyszer hideg vízzel átöblítés után leszűrjük, lecsepegtetjük és lezárt tetejű tálba téve félretesszük.

A marhahús akkor jó, amikor egy kisebb darabból könnyedén szálával tudjuk a húsrostot elválasztani!

Ekkor elzárjuk a lángot és én egy trükköt szoktam bevetni, miszerint egy kis kávéscsészényi hideg vízzel (4-5cl) körbelocsolom a kész húsleves tetejét, visszafedem és jó 10 perc múlva kezdem óvatosan leszűrni.

Ez a művelet ekkora mennyiségnél semmit nem befolyásol, viszont letisztítja a leveslét, ha adott esetben kissé szétfőnek a zöldségek és zavarossá válna.

Amíg pihen a húsleves, kikészítünk egy leveses-, és 2db lapos tálat, egyiket a húsoknak, másikat a zöldségeknek és (mi) így tálaljuk!

Levesszűrőn átöntve még forrón, igény szerint erős paprikával és adott esetben ha van otthon friss petrezselyemzöld, apróra vágva ki-ki megszórhatja a tányérát, ami jó ízt kölcsönöz!

A főtt húsokhoz igény szerint meggyszószt, illetve tormát és mustárt kínálunk.

Jó étvágyat kívánok!