Lencseleves kolbászmorzsás krumpligombóccal recept

Hozzávalók:
Lencseleveshez:
- 25 dkg lencse
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál petrezselyemgyökér
- 1 cikk zeller
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tk liszt (púpozott)
- 1 tk pirospaprika
- 2 ek kolbászzsír
- só (ízlés szerint)
- 2 tk ételízesítő
- 1 ek mustár
- 2 dl tejföl
- 1,5-2 l víz
Kolbászmorzsás krumpligombóchoz:
- 20 dkg füstölt kolbász
- 20 dkg főtt krumpli
- liszt (amennyit majd felvesz)
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- csipet só
- 1 kisebb csokor petrezselyemzöld
Elkészítése:
A lencsét válogassuk át, majd öntsük fel vízzel és hagyjuk kb egy órát állni.
A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel mindkettőt apróra. A zöldségeket szintén pucoljuk meg, majd daraboljuk fel ízlés szerint.
Egy edénybe tegyünk két evőkanállal a kolbász sütésénél visszamaradt zsírból (a gombóc készítésénél található a kolbász sütése).
Ezután adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, pároljuk üvegesre, majd először keverjük hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd pár pillanat múlva a feldarabolt zöldségeket is. Keverjük alaposan össze, majd pároljuk pár percig.
A beáztatott lencsét szűrjük le és alaposan csepegtessük le, majd keverjük a zöldségekhez.
Ezután szórjuk meg a liszttel, és a pirospaprikával, keverjük alaposan össze, öntsük fel a vízzel, sózzuk, adjuk hozzá az ételízesítőt, majd főzzük a zöldségeket és a lencsét félpuhára.
A tejfölt és a mustárt tegyük egy tálba, adjunk hozzá egy kevés levest, majd keverjük simára.
Amikor a zöldségek és a lencse félpuhára főttek, öntsük hozzá a tejfölös-mustáros keveréket, majd melegítsük forráspontig a levest.
Ekkor tegyük bele a közben elkészített kolbászmorzsás krumpligombócot, és addig főzzük tovább, míg a zöldségek, és a gombóc is puhára fől.
A kolbászmorzsás krumpligombóchoz a füstölt kolbászt vékonyan szeleteljük fel, majd tegyük az aprítógépbe és addig aprítsuk hogy morzsalékos legyen (aprító hiányában vágjuk fel nagyon apróra).
Ezután tegyük egy serpenyőbe, kevergetve, pár pillanat alatt süssük ropogósra a kolbászmorzsát, majd szedjük ki a zsiradékból és hűtsük ki.
A főtt krumplit még melegen nyomjuk át a krumplinyomón (vagy villával alaposan törjük össze), majd szintén hűtsük ki. Amikor a krumpli és a kolbászmorzsa kihűlt, keverjük össze, adjuk hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet, egy csipet sót, pár evőkanál lisztet és az egész tojást, majd kezdjük el összegyúrni.
Gyúrás közben adjunk hozzá még annyi lisztet, hogy már ne ragadjon és formázható legyen a tészta. Ezután nedves kézzel csípjünk le diónyi tésztadarabot és formázzuk meg a gombócokat.
A megformázott gombócokat ezután tegyük a forrásban lévő levesbe, majd addig főzzük, míg a zöldségek és a gombóc is puhára fől.
Tipp:
Tálaláskor merjük a levest tányérba úgy, hogy a gombócból is kerüljön bele pár darab, majd úgy kínáljuk.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »