Lencsegulyás recept
Hozzávalók:
- fél kg lapocka
- 30 dkg lencse
- 2 sárgarépa
- 1 nagyobb petrezselyem gyökér
- 1 kisebb csokor zellerlevél
- kevés petrezselyemzöld
- kevés csombor (borsikafű)
- 1 fej hagyma
- pár gerezd fokhagyma ízlés szerint
- kevés őrölt pirospaprika
- só
- frissen őrölt bors
- tejföl
- liszt a habaráshoz
- zsír, vagy olaj
- javaslom hozzá a csipetkét, amit lehet készen is venni, vagy elkészíthető lisztből és FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSból.
Elkészítése:
A lencsét előző este megmossuk, szükség szerint kiválogatjuk, majd beáztatjuk.
Kevés zsiradékon az apróra vágott hagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Megsózzuk, elekerül a kockázott hús is, amit addig pirítunk, míg kifehéredik. Pirospaprikával megszórjuk enyhén, majd felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Hozzáadjuk a beáztatott lencsét és ha szükséges a vizet pótoljuk. Felforraljuk.
Hozzákerülnek a karikára, vagy hasábra vágott zöldségek is. A zellercsokrot is hozzátesszük, de ezt a végén kivesszük. Ha ismét felforrt, megkóstoljuk. A sót szükség szerint pótoljuk. Kevés csombort (borsikafüvet) is adhatunk hozzá, ami a lencse enyhén puffasztó hatását semlegesíti. A csombor minden hüvelyesből, káposztából készült ételhez ajánlott, de csak óvatosan, mert nagyon erőteljes az aromája.
Mikor úgy érzed a hús és a lencse, valamint a zöldségek is megfőttek, beleteheted a közben elkészített vagy készen vásárolt csipetkét, majd liszttel és kevés főzőlével csomómentesre kavart habarással enyhén sűrítjük a levest. A friss csipetkének rövidebb főzésre van szüksége, mint a szárítottnak!
Hozzáadjuk az aprított petrezselyem leveleket és felforraljuk. Ha enyhén csípősen szeretjük, a csípős paprikát, a zöldségekkel együtt tegyük hozzá.