Lencsegulyás

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Lencsegulyás

Hozzávalók:

  • fél kg lapocka
  • 30 dkg lencse
  • 2 sárgarépa
  • 1 nagyobb petrezselyem gyökér
  • 1 kisebb csokor zellerlevél
  • kevés petrezselyemzöld
  • kevés csombor (borsikafű)
  • 1 fej hagyma
  • pár gerezd fokhagyma ízlés szerint
  • kevés őrölt pirospaprika
  • frissen őrölt bors
  • tejföl
  • liszt a habaráshoz
  • zsír, vagy olaj
  • javaslom hozzá a csipetkét, amit lehet készen is venni, vagy elkészíthető lisztből és tojásból.

Elkészítése:

A lencsét előző este megmossuk, szükség szerint kiválogatjuk, majd beáztatjuk.

Kevés zsiradékon az apróra vágott hagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Megsózzuk, elekerül a kockázott hús is, amit addig pirítunk, míg kifehéredik. Pirospaprikával megszórjuk enyhén, majd felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Hozzáadjuk a beáztatott lencsét és ha szükséges a vizet pótoljuk. Felforraljuk.

Hozzákerülnek a karikára, vagy hasábra vágott zöldségek is. A zellercsokrot is hozzátesszük, de ezt a végén kivesszük. Ha ismét felforrt, megkóstoljuk. A sót szükség szerint pótoljuk. Kevés csombort (borsikafüvet) is adhatunk hozzá, ami a lencse enyhén puffasztó hatását semlegesíti. A csombor minden hüvelyesből, káposztából készült ételhez ajánlott, de csak óvatosan, mert nagyon erőteljes az aromája.

Mikor úgy érzed a hús és a lencse, valamint a zöldségek is megfőttek, beleteheted a közben elkészített vagy készen vásárolt csipetkét, majd liszttel és kevés főzőlével csomómentesre kavart habarással enyhén sűrítjük a levest. A friss csipetkének rövidebb főzésre van szüksége, mint a szárítottnak!

Hozzáadjuk az aprított petrezselyem leveleket és felforraljuk. Ha enyhén csípősen szeretjük, a csípős paprikát, a zöldségekkel együtt tegyük hozzá.