Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Szilveszteri korhely lencseleves recept

Szilveszteri korhely lencseleves
Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
  • Hozzávalók (6–8 adag)

    • 1 evőkanál zsír
    • 3 szelet ujjnyi füstölt tarja
    • 20 dkg kolbász
    • 250 g savanyú káposzta
    • 100 g lencse
    • 2 db közepes sárgarépa
    • 2 db petrezselyemgyökér
    • 0,25 db zellergumó
    • 12 db közepes csiperkegomba
    • 1 db kisebb kápiapaprika
    • 1 db közepes vöröshagyma
    • 3 gerezd fokhagyma
    • 200 g tejföl
    • 1 evőkanál mustár
    • 4 db babérlevél
    • 1 mokkáskanál őrölt fűszerkömény
    • 1 mokkáskanál őrölt borsikafű
    • 1 evőkanál vegeta
    • 1 mokkáskanál őrölt feketebors

    Elkészítése:

    Előkészítés

    A zöldségeket megtisztítjuk, majd ízlés szerint feldaraboljuk. A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. A füstölt tarját csíkokra, a kolbászt karikákra szeleteljük. A lencsét átválogatjuk és alaposan megmossuk.

    Alap elkészítése

    A zsírt egy nagy lábasban felmelegítjük, majd megfuttatjuk rajta az aprított vöröshagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a feldarabolt gyökérzöldségeket, lefedjük, és körülbelül 5 percig pároljuk. Ezután belekerül a füstölt tarja, a kolbász, az apróra vágott kápia paprika és a felszeletelt gomba. Az egészet további 5 percig együtt pároljuk.

    Főzés

    Hozzáadjuk a megmosott lencsét, majd körülbelül 2 liter vízzel felöntjük. Felforraljuk, majd beletesszük a babérlevelet, az őrölt fűszerköményt, a borsikafüvet, a vegetát és az őrölt fekete borsot. Ezután hozzáadjuk a savanyú káposztát, és alacsony lángon addig főzzük, amíg a lencse és a zöldségek teljesen megpuhulnak.

    Habarás és befejezés

    A tejfölt egy tálban elkeverjük a mustárral és 2 merőkanál forró levessel, majd a keveréket lassan a leveshez öntjük. Többször átkeverjük, majd óvatosan felforraljuk. Szükség szerint még sózzuk, és ha túl sűrű lenne, kevés vízzel hígítjuk.

    Tipp

    Ez a leves másnap még jobban összeérik, ezért érdemes előre elkészíteni. Friss kenyérrel vagy pirítóssal tálalva teljes értékű fogás. Ha savanykásabb ízt szeretnénk, egy kevés káposztalével is lehet korrigálni az ízén.

    Hozzáadom a receptfüzethez
  • Ajánlott cikkek