Hozzávalók (6–8 adag)
Elkészítése:
A zöldségeket megtisztítjuk, majd ízlés szerint feldaraboljuk. A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. A füstölt tarját csíkokra, a kolbászt karikákra szeleteljük. A lencsét átválogatjuk és alaposan megmossuk.
A zsírt egy nagy lábasban felmelegítjük, majd megfuttatjuk rajta az aprított vöröshagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a feldarabolt gyökérzöldségeket, lefedjük, és körülbelül 5 percig pároljuk. Ezután belekerül a füstölt tarja, a kolbász, az apróra vágott kápia paprika és a felszeletelt gomba. Az egészet további 5 percig együtt pároljuk.
Hozzáadjuk a megmosott lencsét, majd körülbelül 2 liter vízzel felöntjük. Felforraljuk, majd beletesszük a babérlevelet, az őrölt fűszerköményt, a borsikafüvet, a vegetát és az őrölt fekete borsot. Ezután hozzáadjuk a savanyú káposztát, és alacsony lángon addig főzzük, amíg a lencse és a zöldségek teljesen megpuhulnak.
A tejfölt egy tálban elkeverjük a mustárral és 2 merőkanál forró levessel, majd a keveréket lassan a leveshez öntjük. Többször átkeverjük, majd óvatosan felforraljuk. Szükség szerint még sózzuk, és ha túl sűrű lenne, kevés vízzel hígítjuk.
Ez a leves másnap még jobban összeérik, ezért érdemes előre elkészíteni. Friss kenyérrel vagy pirítóssal tálalva teljes értékű fogás. Ha savanykásabb ízt szeretnénk, egy kevés káposztalével is lehet korrigálni az ízén.