Libaleves medvehagymás burgonyagombóccal recept
Hozzávalók:
Libaleveshez:
- 2,5 kg libaaprólék (szárnytő, nyak, zúza, szív, farhát vegyesen)
- 8 sárgarépa
- 4 fehérrépa
- 20 dkg zeller
- 20 dkg karalábé
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- só
- őrölt bors
- egy csipet szerecsendió
Levesbetétnek:
- cérnametélt
- lúdgége tészt
- burgonyagombóc
Burgonyagombóchoz:
- 20 dkg főtt, áttört burgonya
- 10 dkg liszt
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - őrölt bors
- só
- medvehagyma
Elkészítése:
A libaaprólékot megtisztítjuk, megmossuk, a nagyobb darabokat feldaraboljuk. Egy nagy fazékba tesszük, felöntjük hideg vízzel, és lassú tűzön melegíteni kezdjük. Fontos, hogy ne forraljuk hirtelen, csak gyöngyözve főzzük, így lesz szép tiszta a leves. A tetején keletkező habot folyamatosan leszedjük.
Közben megtisztítjuk a zöldségeket: a sárgarépát és a fehérrépát karikára vagy hasábra vágjuk, a zellert és a karalábét nagyobb darabokra, a vöröshagymát egészben hagyjuk, a fokhagymagerezdeket megtisztítjuk.
Körülbelül két óra lassú főzés után a leveshez adjuk a zöldségeket, és tovább főzzük kis lángon addig, amíg a hús teljesen megpuhul és a zöldségek is megfőnek.
Amikor elkészült, a levest ízlés szerint sóval, borssal és egy csipet szerecsendióval ízesítjük. Ha a tetején túl sok zsír gyűlt össze, azt kanállal óvatosan leszedjük.
A medvehagymás burgonyagombóc elkészítése
A főtt, még meleg burgonyát áttörjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a tojásokat, az apróra vágott medvehagymát, a sót és egy kevés őrölt borsot. A masszát jól összedolgozzuk, amíg formázható, de nem ragacsos tésztát kapunk.
A keverékből diónyi gombócokat formázunk, és enyhén sós, gyöngyöző vízben kifőzzük őket. Amikor a gombócok feljönnek a víz tetejére, még 1–2 percig főzzük, majd szűrőlapáttal kiszedjük, lecsepegtetjük.
A kész gombócokat a forró libalevesbe tesszük, és azonnal tálaljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Kekszből álomdesszert – 8 variáció, amit ki kell próbálnod
Ha olyan desszertre vágysz, ami gyorsan elkészül, nem igényel sütőt, de még
Tovább olvasom »
Tiéd a mérték – Bor, barátság, egyensúly (x)
A bor nem csak ital – kultúra, hangulat, élmény, közösség. A „Tiéd a mérték
Tovább olvasom »
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »









