Libaleves medvehagymás burgonyagombóccal

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Libaleves medvehagymás burgonyagombóccal

Hozzávalók:

Libaleveshez:

  • 2,5 kg libaaprólék (szárnytő, nyak, zúza, szív, farhát vegyesen)
  • 8 sárgarépa
  • 4 fehérrépa
  • 20 dkg zeller
  • 20 dkg karalábé
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • őrölt bors
  • egy csipet szerecsendió

Levesbetétnek:

  • cérnametélt
  • lúdgége tészt
  • burgonyagombóc

Burgonyagombóchoz:

  • 20 dkg főtt, áttört burgonya
  • 10 dkg liszt
  • 2 tojás
  • őrölt bors
  • medvehagyma

Elkészítése:

A libaaprólékot megtisztítjuk, megmossuk, a nagyobb darabokat feldaraboljuk. Egy nagy fazékba tesszük, felöntjük hideg vízzel, és lassú tűzön melegíteni kezdjük. Fontos, hogy ne forraljuk hirtelen, csak gyöngyözve főzzük, így lesz szép tiszta a leves. A tetején keletkező habot folyamatosan leszedjük.

Közben megtisztítjuk a zöldségeket: a sárgarépát és a fehérrépát karikára vagy hasábra vágjuk, a zellert és a karalábét nagyobb darabokra, a vöröshagymát egészben hagyjuk, a fokhagymagerezdeket megtisztítjuk.

Körülbelül két óra lassú főzés után a leveshez adjuk a zöldségeket, és tovább főzzük kis lángon addig, amíg a hús teljesen megpuhul és a zöldségek is megfőnek.

Amikor elkészült, a levest ízlés szerint sóval, borssal és egy csipet szerecsendióval ízesítjük. Ha a tetején túl sok zsír gyűlt össze, azt kanállal óvatosan leszedjük.

A medvehagymás burgonyagombóc elkészítése

A főtt, még meleg burgonyát áttörjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a tojásokat, az apróra vágott medvehagymát, a sót és egy kevés őrölt borsot. A masszát jól összedolgozzuk, amíg formázható, de nem ragacsos tésztát kapunk.

A keverékből diónyi gombócokat formázunk, és enyhén sós, gyöngyöző vízben kifőzzük őket. Amikor a gombócok feljönnek a víz tetejére, még 1–2 percig főzzük, majd szűrőlapáttal kiszedjük, lecsepegtetjük.

A kész gombócokat a forró libalevesbe tesszük, és azonnal tálaljuk.