Hagyományos frankfurti leves recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- kevés zsiradék
- 10-15 dkg füstölt szalonna
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- egy kisebb fej kelkáposzta (kb 1 kg tisztítva)
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 kiskanál őrölt kömény
- só, bors ízlés szerint
- kb 1 púpos ek morzsolt majoránna
- 1 púpos ek pirospaprika
- 3 ek finomliszt
- 2,5-3 l víz
- 3-4 közepes nagyságú krumpli
- 50 dkg virsli
- 3 dl tejföl
Elkészítése:
A szalonnát apró kockákra vágjuk. Egy magas falú edényben felolvasztunk 1 ek zsírt, rátesszük a szalonnát és elkezdjük a zsírját kiolvasztani.
Eközben a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, majd finomra aprítjuk (mi most a fokhagymát áttörtük fokhagymanyomóval).
Mikor a szalonna zsírja kellően kiolvadt, akkor rátesszük a vöröshagymát és elkezdjük fonnyasztani. Pár perc után hozzáadjuk a fokhagymát, köményt, borsot és a majoránnát. Így pirítjuk még az egészet 2-3 percig.
Ezután rászórjuk a lisztet és a pirospaprikát, majd jól elkeverjük. Felöntjük először csak 2,5 l vízzel, kellőképpen megsózzuk és lefedve főzzük 15-20 percig.
Amíg fő a leves alapja, addig meghámozzuk a krumplit és nagyobb kockákra vágjuk a kelkáposztával együtt, majd a levesbe tesszük. Lefedjük és roppanósra főzzük kb 15 perc alatt.
Közben a virslit karikára vágjuk és kevés zsiradékon megpirítjuk. A leveshez adjuk és együtt főzzük még kb 5 percig. Ha nagyon sűrűnek találjuk a levest, akkor adjunk még hozzá kevés vizet. Természetesen kóstoljuk meg és ha szükséges, akkor után ízesítsük sóval, borssal és majoránnával ízlésünknek megfelelően.
Közben a tejfölt kimérjük egy nagyobb edénybe, merünk rá a leves levéből, alaposan elkeverjük, majd az egészet visszaöntjük a leveshez és 2-3 percig forraljuk.
Tipp:
Kelkáposzta fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár. Elsőként kiemelkedő C-vitamin forrás, amely erősíti az immunrendszert, segíti a sebgyógyulást és a kollagén termelését.
Emellett gazdag rostokban, ami elősegíti az emésztést és hozzájárul az egészséges bélmozgáshoz.
A kelkáposzta magas antioxidáns tartalma védi a sejteket, és csökkenti a krónikus betegségek kockázatát.
Ezen kívül tartalmaz kálciumot, vasat, K-vitamint és egyéb fontos tápanyagokat, amelyek támogatják a csontok egészségét, a vérképzést és a szervezet általános működését.
Nézd meg videón is:
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »