Hagyományos frankfurti leves recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- kevés zsiradék
- 10-15 dkg füstölt szalonna
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- egy kisebb fej kelkáposzta (kb 1 kg tisztítva)
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 kiskanál őrölt kömény
- só, bors ízlés szerint
- kb 1 púpos ek morzsolt majoránna
- 1 púpos ek pirospaprika
- 3 ek finomliszt
- 2,5-3 l víz
- 3-4 közepes nagyságú krumpli
- 50 dkg virsli
- 3 dl tejföl
Elkészítése:
A szalonnát apró kockákra vágjuk. Egy magas falú edényben felolvasztunk 1 ek zsírt, rátesszük a szalonnát és elkezdjük a zsírját kiolvasztani.
Eközben a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, majd finomra aprítjuk (mi most a fokhagymát áttörtük fokhagymanyomóval).
Mikor a szalonna zsírja kellően kiolvadt, akkor rátesszük a vöröshagymát és elkezdjük fonnyasztani. Pár perc után hozzáadjuk a fokhagymát, köményt, borsot és a majoránnát. Így pirítjuk még az egészet 2-3 percig.
Ezután rászórjuk a lisztet és a pirospaprikát, majd jól elkeverjük. Felöntjük először csak 2,5 l vízzel, kellőképpen megsózzuk és lefedve főzzük 15-20 percig.
Amíg fő a leves alapja, addig meghámozzuk a krumplit és nagyobb kockákra vágjuk a kelkáposztával együtt, majd a levesbe tesszük. Lefedjük és roppanósra főzzük kb 15 perc alatt.
Közben a virslit karikára vágjuk és kevés zsiradékon megpirítjuk. A leveshez adjuk és együtt főzzük még kb 5 percig. Ha nagyon sűrűnek találjuk a levest, akkor adjunk még hozzá kevés vizet. Természetesen kóstoljuk meg és ha szükséges, akkor után ízesítsük sóval, borssal és majoránnával ízlésünknek megfelelően.
Közben a tejfölt kimérjük egy nagyobb edénybe, merünk rá a leves levéből, alaposan elkeverjük, majd az egészet visszaöntjük a leveshez és 2-3 percig forraljuk.
Tipp:
Kelkáposzta fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár. Elsőként kiemelkedő C-vitamin forrás, amely erősíti az immunrendszert, segíti a sebgyógyulást és a kollagén termelését.
Emellett gazdag rostokban, ami elősegíti az emésztést és hozzájárul az egészséges bélmozgáshoz.
A kelkáposzta magas antioxidáns tartalma védi a sejteket, és csökkenti a krónikus betegségek kockázatát.
Ezen kívül tartalmaz kálciumot, vasat, K-vitamint és egyéb fontos tápanyagokat, amelyek támogatják a csontok egészségét, a vérképzést és a szervezet általános működését.
Nézd meg videón is:
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Diós, mézes, puncsos – 9 ellenállhatatlan krémes süti, amit mindenki imádni fog
A krémes sütemények az ünnepi asztal igazi ékei – lágyak, édesek és ellenál
Tovább olvasom »
Márton-napi lakoma: 10 libás finomság, amit ki kell próbálnod
Márton napján hagyományosan libát eszünk és újbort kóstolunk, hiszen a néph
Tovább olvasom »
Golyó‑desszertek percek alatt: 8 sütés nélküli finomság
Ha gyorsan kell valami édes kényeztetés, amiben nincs sütő használat, akkor
Tovább olvasom »
Szaftos, omlós, fűszeres – 12 sertéshúsos étel, amit újra és újra elkészítenél
Ha valami igazán laktató és ízletes fogásra vágysz, a sertéshúsos receptek
Tovább olvasom »
Villámreceptek húsimádóknak és rohanóknak
Ebben a válogatásban olyan fogásokat találsz, amit gyorsan elkészíthetsz: l
Tovább olvasom »
Madeleine-válogatás: 6 variáció egy süteményre
A madeleine az a sütemény, ami mellett könnyű elidőzni. Nem hivalkodó, még
Tovább olvasom »









