Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Piros bableves recept

Piros bableves
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
270 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 1 (kb 0,8-1,4 kg) füstölt hátsó csülök
    • 0,5 kg vörös szárazbab
    • 2 ek fűszerpaprika
    • 40-50 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, gyökér, zellergumó),
    • 2 csokor petrezselyemzöld
    • 1 fej vöröshagyma
    • 2 fej fokhagyma
    • 5 db babérlevél
    • 15-20 szem egész fekete bors

    Rántáshoz:

    • 3-4 ek liszt
    • 2 ek fűszerpaprika
    • kb 50 ml étolaj
    • 5 dl hideg víz

    Elkészítése:

    (A házi sózású, füstölésű) csülköt előzetesen 4-6 órára előre áztatjuk, vigyázva, hogy ne áztassuk ki teljesen a füstös aromát belőle.

    A csülöt egy edényben, hogy éppen ellepje a víz, feltesszük főni 1 egész fej vöröshagyma, 1 fej gerezdre szedett fokhagymával, a babérlevéllel és a szemes borssal.

    Forrástól számítva kb 2,5-3 órára, hogy könnyen csontozható legyen!

    Közben a babot előáztatjuk hideg vízben 3 órára vagy forró vízzel 1,5-2 órára.

    Ha csülök megfőtt, kivesszük, hagyjuk kicsit hűlni, majd kicsontozzuk.

    A csülök levét a szemes borstól és a fokhagyma héjától átszűrjük, majd az előáztatott babbal, darabolt zeller gumóval és a maradék fokhagymával tovább főzzük, míg a babszemek már majdnem puhák. Ekkor hozzáadjuk a megtisztított, felkarikázott többi zöldséget is.

    Közben a kissé kihűlt, kicsontozott csülök 2/3-át felkockázzuk, majd a majdnem kész leveshez adjuk, majd a forrását követően a rántást is hozzáadjuk, illetve utána a feldarabolt petrezselyemzöldet is.

    A maradék csülköt a levessel együtt kínáljuk.

    Rántás készítése: egy serpenyőben az olajat közepesen felhevítjük és a lisztet állandó kevergetés közben hozzáadjuk és szép szőkére, világosbarnára pirítjuk. Miután megpirult, lehúzzuk a tűzhelyről és szinte egyszerre adjuk hozzá a fűszerpaprikát és a hideg víz harmadát, majd jól elkeverjük. Ekkor hozzáadjuk a többi vizet is, ügyelve, hogy ne maradjon csomós a rántás. A víz mennyisége annyi legyen, hogy híg, tejszín sűrűségű állaga legyen. Nem szabad sózzni!

    A kész rántást a levesbe csorgatjuk a fent leírt módon.

    Tipp:

    Lehet másfajta szárazbabbal is készíteni, pl tarka, fekete, stb, de én ezt tartom a legízletesebb szárazbabnak!
    A sülköt kiválthatjuk füstölt oldalassal vagy pl. húsvéti füstölt sonka levével is.

    A petrezselyemzöldet kiválthatjuk zellerzölddel, a zellergumót pedig zellerszárral is.

    Amennyiben nagyobb létszámra tervezünk, ehhez a megadott mennyiséget pl 20-30 dkg házi készítésű csipetkével vagy házi jellegű nagyszemű tarhonyával is gazdagíthatjuk.

    A rántáshoz tehetünk 2-3 gerezd apróra vágott fokhagymát is dinsztelés alatt, de a hozzáadott fűszerpaprikával NE pirítsuk, mert a pirított paprikától keserű lehet a rántásunk!

    Ízlés szerint tejföllel, ecettel és friss kenyérrel tálaljuk!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá