Piros bableves recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 1 (kb 0,8-1,4 kg) füstölt hátsó csülök
- 0,5 kg vörös szárazbab
- 2 ek fűszerpaprika
- 40-50 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, gyökér, zellergumó),
- 2 csokor petrezselyemzöld
- 1 fej vöröshagyma
- 2 fej fokhagyma
- 5 db babérlevél
- 15-20 szem egész fekete bors
- só
Rántáshoz:
- 3-4 ek liszt
- 2 ek fűszerpaprika
- kb 50 ml étolaj
- 5 dl hideg víz
Elkészítése:
(A házi sózású, füstölésű) csülköt előzetesen 4-6 órára előre áztatjuk, vigyázva, hogy ne áztassuk ki teljesen a füstös aromát belőle.
A csülöt egy edényben, hogy éppen ellepje a víz, feltesszük főni 1 egész fej vöröshagyma, 1 fej gerezdre szedett fokhagymával, a babérlevéllel és a szemes borssal.
Forrástól számítva kb 2,5-3 órára, hogy könnyen csontozható legyen!
Közben a babot előáztatjuk hideg vízben 3 órára vagy forró vízzel 1,5-2 órára.
Ha csülök megfőtt, kivesszük, hagyjuk kicsit hűlni, majd kicsontozzuk.
A csülök levét a szemes borstól és a fokhagyma héjától átszűrjük, majd az előáztatott babbal, darabolt zeller gumóval és a maradék fokhagymával tovább főzzük, míg a babszemek már majdnem puhák. Ekkor hozzáadjuk a megtisztított, felkarikázott többi zöldséget is.
Közben a kissé kihűlt, kicsontozott csülök 2/3-át felkockázzuk, majd a majdnem kész leveshez adjuk, majd a forrását követően a rántást is hozzáadjuk, illetve utána a feldarabolt petrezselyemzöldet is.
A maradék csülköt a levessel együtt kínáljuk.
Rántás készítése: egy serpenyőben az olajat közepesen felhevítjük és a lisztet állandó kevergetés közben hozzáadjuk és szép szőkére, világosbarnára pirítjuk. Miután megpirult, lehúzzuk a tűzhelyről és szinte egyszerre adjuk hozzá a fűszerpaprikát és a hideg víz harmadát, majd jól elkeverjük. Ekkor hozzáadjuk a többi vizet is, ügyelve, hogy ne maradjon csomós a rántás. A víz mennyisége annyi legyen, hogy híg, tejszín sűrűségű állaga legyen. Nem szabad sózzni!
A kész rántást a levesbe csorgatjuk a fent leírt módon.
Tipp:
Lehet másfajta szárazbabbal is készíteni, pl tarka, fekete, stb, de én ezt tartom a legízletesebb szárazbabnak!
A sülköt kiválthatjuk füstölt oldalassal vagy pl. húsvéti füstölt sonka levével is.
A petrezselyemzöldet kiválthatjuk zellerzölddel, a zellergumót pedig zellerszárral is.
Amennyiben nagyobb létszámra tervezünk, ehhez a megadott mennyiséget pl 20-30 dkg házi készítésű csipetkével vagy házi jellegű nagyszemű tarhonyával is gazdagíthatjuk.
A rántáshoz tehetünk 2-3 gerezd apróra vágott fokhagymát is dinsztelés alatt, de a hozzáadott fűszerpaprikával NE pirítsuk, mert a pirított paprikától keserű lehet a rántásunk!
Ízlés szerint tejföllel, ecettel és friss kenyérrel tálaljuk!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »