Gazpacho (hideg paradicsomleves) recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 6 db paradicsom
- 1/4 kígyóuborka
- 1/2 lecsópaprika
- 4 gerezd fokhagyma (én az átlagosnál többet teszek bele, mert szeretem)
- 1 kisebb fej hagyma
- 1 szikkadt kenyérvég, bagett, kruton
- 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 evőkanál vörösbor ecet
- csipet só, frissen őrölt bors
- kevés friss oregánó, bazsalikom levél, petrezselyem zöld
Elkészítése:
A kenyeret kevés vízbe áztatom, majd kicsavarom. A paradicsomok kocsányát kivágom, kereszt alakban bevágom, majd egy percre forró vízbe mártom, és kivéve hideg vízbe teszem. Ezek után a héja lehúzható róla.
A hagymát apróra darabolom, a fokhagymát kés lapjával szétnyomom, a paprikát, és az uborkát apró kockákra vágom, majd mindet műanyag keverőedénybe teszem. A zöld fűszereket, a sót, a frissen őrölt borsot, az olíva olajat, és a vörösborecetet is hozzáadva kézi mixerrel összedolgozom. Annyira, hogy szétzúzzam, de mégis maradjanak benne darabos alkotórészek itt – ott. Ez, természetesen saját ízlésedre van bízva.
Tipp:
Mivel a paradicsom iránti imádatom közismert, sosem bírom megvárni, hogy igazán kihűljön a gazpacho, hanem amikor elkészült rögtön meg is eszem. Állítólag, ha néhány órát hűl, akkor még finomabb. De ezt én még nem próbáltam.