Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Csülkös gulyásleves frissen sült cipóban recept

Csülkös gulyásleves frissen sült cipóban
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
  • Hozzávalók:
    Leves:

    • 1 kg füstölt csülök
    • 30 dkg száraz tarkabab
    • 2 fej vöröshagyma
    • 3 gerezd gerezd fokhagyma (zúzva)
    • 1 darab paprika (TV vagy kápia)
    • 1 darab paradicsom
    • 3 szál sárgarépa
    • 1 szál fehérrépa
    • 1 fej zeller
    • 4 darab burgonya
    • 1 evőkanál fűszerpaprika
    • őrölt kömény
    • 2 darab babérlevél
    • 1 evőkanál sertészsír (vagy kacsazsír vagy libazsír)
    • 1 csokor petrezselyemzöld
    • bors

    Előtészta:

    • 150 g kenyérliszt
    • 1 g élesztő
    • 1,5 dl víz

    Cipó:

    • 400 g kenyérliszt
    • 5 g élesztő
    • 12 g só
    • 230 g víz

    Elkészítése:

    A száraz babot válogassuk át, majd áztassuk be hideg vízbe éjszakára. Ha konzerv babbal dolgozol, akkor nem kell áztatni, de az igazi ízhez a száraz bab a legjobb.

    A füstölt csülköt hideg vízben tegyük fel főni egy nagy lábasban. Adjuk hozzá s babérlevelet és főzzzük kb 1,5–2 órán át vagy amíg a hús meg nem puhul. A főzővizet ne dobd ki, ez adja majd az alaplevet a gulyáshoz!

    Egy külön edényben, a zsíron pirítsuk meg az apróra vágott vöröshagymát üvegesre, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a kockázott paprikát és paradicsomot. Ezután szórjuk meg fűszerpaprikával és keverjük el.

    Tegyük bele az alapba a karikára vágott répát, petrezselyemgyökeret, zellert, valamint a beáztatott (vagy konzerv) babot és öntsük fel a csülök főzővizével (kb 2-2,5 liter). Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az őrölt köményt és még egy-két babérlevelet.

    A főtt csülköt csontozzuk ki, daraboljuk fel és tegyük vissza a levesbe.

    Amikor a bab és a zöldségek már majdnem puhák (kb 45 perc után), adjuk hozzá a kockázott krumplit és főzzük még 20-25 percig.

    A cipóhoz az előtészta hozzávalóit kikeverjük, majd letakarva a konyhapulton hagyjuk 10-12 órára. A kenyérsütés napján a többi hozzávalót beledagasztva elkészítjük a kenyértésztát. A vizet fokozatosan adagoljuk hozzá, mert nem biztos, hogy mindet felveszi.

    Amint a tészta összeállt, fényes a felülete és elválik az edény falától és a kezünktől, akkor letakarjuk és kelesztjük kb 60 percen át.

    A megkelt tésztát 5 részre osztjuk, majd mindegyiket gömbölyítjük és sütőpapíros lemezre sorakoztatjuk, majd kelesztjük újabb 30-35 percig.

    A megkelt tészták tetejét bevágjuk, vízzel lespricceljük és 230 fokra előmelegített, gőzös sütőbe toljuk. Ekkor levesszük 200 fokra a hőmérsékletet és 35-40 percig sütjük a cipókat.

    Közvetlenül sütés után vízzel ismét átspricceljük.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá

  • Ajánlott cikkek