Csülkös gulyásleves frissen sült cipóban recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Leves:
- 1 kg füstölt csülök
- 30 dkg száraz tarkabab
- 2 fej vöröshagyma
- 3 gerezd gerezd fokhagyma (zúzva)
- 1 darab paprika (TV vagy kápia)
- 1 darab paradicsom
- 3 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 fej zeller
- 4 darab burgonya
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- őrölt kömény
- 2 darab babérlevél
- 1 evőkanál sertészsír (vagy kacsazsír vagy libazsír)
- 1 csokor petrezselyemzöld
- só
- bors
Előtészta:
- 150 g kenyérliszt
- 1 g élesztő
- 1,5 dl víz
Cipó:
- 400 g kenyérliszt
- 5 g élesztő
- 12 g só
- 230 g víz
Elkészítése:
A száraz babot válogassuk át, majd áztassuk be hideg vízbe éjszakára. Ha konzerv babbal dolgozol, akkor nem kell áztatni, de az igazi ízhez a száraz bab a legjobb.
A füstölt csülköt hideg vízben tegyük fel főni egy nagy lábasban. Adjuk hozzá s babérlevelet és főzzzük kb 1,5–2 órán át vagy amíg a hús meg nem puhul. A főzővizet ne dobd ki, ez adja majd az alaplevet a gulyáshoz!
Egy külön edényben, a zsíron pirítsuk meg az apróra vágott vöröshagymát üvegesre, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a kockázott paprikát és paradicsomot. Ezután szórjuk meg fűszerpaprikával és keverjük el.
Tegyük bele az alapba a karikára vágott répát, petrezselyemgyökeret, zellert, valamint a beáztatott (vagy konzerv) babot és öntsük fel a csülök főzővizével (kb 2-2,5 liter). Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az őrölt köményt és még egy-két babérlevelet.
A főtt csülköt csontozzuk ki, daraboljuk fel és tegyük vissza a levesbe.
Amikor a bab és a zöldségek már majdnem puhák (kb 45 perc után), adjuk hozzá a kockázott krumplit és főzzük még 20-25 percig.
A cipóhoz az előtészta hozzávalóit kikeverjük, majd letakarva a konyhapulton hagyjuk 10-12 órára. A kenyérsütés napján a többi hozzávalót beledagasztva elkészítjük a kenyértésztát. A vizet fokozatosan adagoljuk hozzá, mert nem biztos, hogy mindet felveszi.
Amint a tészta összeállt, fényes a felülete és elválik az edény falától és a kezünktől, akkor letakarjuk és kelesztjük kb 60 percen át.
A megkelt tésztát 5 részre osztjuk, majd mindegyiket gömbölyítjük és sütőpapíros lemezre sorakoztatjuk, majd kelesztjük újabb 30-35 percig.
A megkelt tészták tetejét bevágjuk, vízzel lespricceljük és 230 fokra előmelegített, gőzös sütőbe toljuk. Ekkor levesszük 200 fokra a hőmérsékletet és 35-40 percig sütjük a cipókat.
Közvetlenül sütés után vízzel ismét átspricceljük.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »