Csülkös gulyásleves frissen sült cipóban

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Csülkös gulyásleves frissen sült cipóban

Hozzávalók:
Leves:

  • 1 kg füstölt csülök
  • 30 dkg száraz tarkabab
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd gerezd fokhagyma (zúzva)
  • 1 darab paprika (TV vagy kápia)
  • 1 darab paradicsom
  • 3 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 fej zeller
  • 4 darab burgonya
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • őrölt kömény
  • 2 darab babérlevél
  • 1 evőkanál sertészsír (vagy kacsazsír vagy libazsír)
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • bors

Előtészta:

  • 150 g kenyérliszt
  • 1 g élesztő
  • 1,5 dl víz

Cipó:

  • 400 g kenyérliszt
  • 5 g élesztő
  • 12 g só
  • 230 g víz

Elkészítése:

A száraz babot válogassuk át, majd áztassuk be hideg vízbe éjszakára. Ha konzerv babbal dolgozol, akkor nem kell áztatni, de az igazi ízhez a száraz bab a legjobb.

A füstölt csülköt hideg vízben tegyük fel főni egy nagy lábasban. Adjuk hozzá s babérlevelet és főzzzük kb 1,5–2 órán át vagy amíg a hús meg nem puhul. A főzővizet ne dobd ki, ez adja majd az alaplevet a gulyáshoz!

Egy külön edényben, a zsíron pirítsuk meg az apróra vágott vöröshagymát üvegesre, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a kockázott paprikát és paradicsomot. Ezután szórjuk meg fűszerpaprikával és keverjük el.

Tegyük bele az alapba a karikára vágott répát, petrezselyemgyökeret, zellert, valamint a beáztatott (vagy konzerv) babot és öntsük fel a csülök főzővizével (kb 2-2,5 liter). Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az őrölt köményt és még egy-két babérlevelet.

A főtt csülköt csontozzuk ki, daraboljuk fel és tegyük vissza a levesbe.

Amikor a bab és a zöldségek már majdnem puhák (kb 45 perc után), adjuk hozzá a kockázott krumplit és főzzük még 20-25 percig.

A cipóhoz az előtészta hozzávalóit kikeverjük, majd letakarva a konyhapulton hagyjuk 10-12 órára. A kenyérsütés napján a többi hozzávalót beledagasztva elkészítjük a kenyértésztát. A vizet fokozatosan adagoljuk hozzá, mert nem biztos, hogy mindet felveszi.

Amint a tészta összeállt, fényes a felülete és elválik az edény falától és a kezünktől, akkor letakarjuk és kelesztjük kb 60 percen át.

A megkelt tésztát 5 részre osztjuk, majd mindegyiket gömbölyítjük és sütőpapíros lemezre sorakoztatjuk, majd kelesztjük újabb 30-35 percig.

A megkelt tészták tetejét bevágjuk, vízzel lespricceljük és 230 fokra előmelegített, gőzös sütőbe toljuk. Ekkor levesszük 200 fokra a hőmérsékletet és 35-40 percig sütjük a cipókat.

Közvetlenül sütés után vízzel ismét átspricceljük.

Jó étvágyat kívánok hozzá!