Csülkös babgulyás bográcsban recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 1-1,5 kg füstölt házi sertéscsülök
- 1 kg marhalábszár
10-20 dkg disznózsír - 1 fej fokhagyma
- 2 fej vöröshagyma
- 2 db tv paprika
- 1 db paradicsom
- 4 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 1 db zeller
- 0,5 kg burgonya
- 1 kg fejtettbab
- 3 db babérlevél
- 2 ek liszt
- 2 dl tejföl
- 3-4 dkg sürített paradicsom
- 3 ek őrölt fűszerpaprika
- só-, bors-, őrölt fűszerkömény ízlés szerint
- víz kb. 3 l
- 1 csokor petrezselyemzöld
Csipetkéhez:
- 1 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- kb. 10 dkg liszt (amennyit felvesz)
- pici só
Elkészítése:
A babot előző este beáztatjuk.
A megmosott csülköt egy fazékban tegyük fel főni a szárazbabbal együtt. Adjunk hozzá néhány babérlevelet.
A marhahúst tisztítsuk meg és vágjuk kockákra.
A bográcsban azzal kezdünk, hogy készítünk egy jóízű marhapörköltet: a zsíron a hagymát megpirítjuk. A tűzről levéve hozzáadjuk a fűszerpaprikát, elkeverjük, majd pici vízzel felöntjük és visszahelyezzük a tűzre.
A felkockázott paradicsomot és paprikát a pörkölt alaphoz adjuk. Egy kevés ideig pároljuk, majd a kockára vágott húst is beletesszük és ízesítsük sóval, borssal, őrölt köménnyel, zúzott fokhagymával.
A hús enged kevés levet, ezt főzzük el, majd kevés vizet adjunk hozzá és ismételjük addig, ameddig majdnem megpuhul. Közben adjuk hozzá a paradicsompürét és, ha szükséges kevés vizet.
A megfőtt csülköt kivesszük a főzővízből, majd amikor kihűlt, eltávolítjuk a csontokat és felkockázzuk (a főzővizet érdemes megkóstolni, mennyire sós, ha kell higítsuk még vízzel).
Amikor a marhahús kb. 3/4-ig elkészült (ez 1-2 óra főzés biztosan) öntsük fel a csülök főzőlevével és a babbal, a kockára vágott csülökkel együtt. Hozzáadjuk a feldarabolt zellert, a karikára vágott répákat és végül a felkockázott burgonyát.
Amikor minden megpuhult, adjuk hozzá a csipetkét és az apróra vágott petrezselyemzöldet, majd pár perc főzést követően ételünk tálalható.
Tipp:
Tipp: a legfinomabb, ropogós házi kenyérrel, aki szereti, annak erős paprikát és tejfölt is kínáljunk mellé.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Egészséges, zöldséges fogások – gyors vacsorák hús nélkül
Ha valami könnyed, mégis tápláló fogásra vágysz, nem kell lemondanod az íze
Tovább olvasom »
10 klasszikus péksütemény recept – reggelire, uzsonnára, vendégvárónak
A legfinomabb péksütik mindig azok, amik gyerekkorunk illatát idézik. Ezek
Tovább olvasom »
Egy alapanyag, 12 recept – így készítsd el a csirkemellet változatosan
A csirkemell sosem volt még ennyire változatos! Ezek a receptek megmutatják
Tovább olvasom »
Gyors, krémes, csokis és gyümölcsös desszertek egy helyen
Egy gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz? Ezek a receptek
Tovább olvasom »
8 rizsfelfújt és rizskoch recept – klasszikus, gyümölcsös, kakaós változatok
Puha, illatos, nosztalgikus – a rizsfelfújt és a rizskoch azok az édes fogá
Tovább olvasom »
12 frissítő gyümölcsleves recept – krémesen, joghurttal, klasszikusan
Nincs is jobb egy hűsítő gyümölcslevesnél a nyári melegben! Ezek a krémes,
Tovább olvasom »