Burgonyagombóc leves recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Leveshez:
- 100 ml tejszín (lehetőleg zsíros)
- 3 nagy sárgarépa pucolva, kockázva
- 1 karalábé pucolva, kockázva
- 1 kisebb zellergumó pucolva, kockázva
- 1 vöröshagyma finomra vágva
- 1 ek vaj
- só és őrölt fehérbors ízlés szerint
- 3 liter zöldségalaplé vagy víz
- friss, aprított kapor
Gombóchoz:
- 300 g főtt, áttört burgonya
- 120 g finomliszt
- 1 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- só és őrölt feketebors
Elkészítése:
Hevítsük fel a vajat egy lábasban. Fonnyasszuk meg rajta a hagymát, majd dobjuk bele a kockázott zöldségeket és pároljuk a vajon 1-2 percig.
Öntsük fel az alaplével vagy vízzel, sózzuk, borsozzuk és főzzük közepes lángon, nem forralva kb 20 percig.
Közben készítsük el a gombócokat. Egy tálban keverjük össze a hideg, áttört burgonyát a liszttel, sóval, borssal és az egész tojással. Enyhén lisztezett felületen gyúrjuk formázható tésztává. Ne adjunk hozzá túl sok lisztet, különben betonkemény gombócokat kapunk. Tegyük a tésztát hűtőbe 10 percre.
Miután a tészta pihent vegyünk le belőle egy kisebb darabot és sodorjuk 1,5 cm vastagra, nudli formájúra. Daraboljuk 2 cm hosszú szeletekre, majd ismételjük meg ezt a maradék tésztával is.
Amint a zöldségek megpuhultak, formázzuk a tésztadarabokat gombócokká, majd óvatosan tegyük bele a levesbe.
Főzzük a gombócokat 5-6 percig. Amint megfőttek, feljönnek a leves tetejére.
Öntsük a levesbe a tejszínt, szórjuk bele az aprított kaprot és hagyjuk főni még 5 percig. Ne forraljuk, különben a teszín kicsapódik!
Tipp:
Mindig törjük át a burgonyát még melegen és teljesen hűtsük ki mielőtt tésztát gyúrunk belőle. A még meleg burgonya rengeteg lisztet tud felvenni. Tömhetjük a liszttel és végül egy ragacsos nyúlós maszlagot kapunk, vagy beton keménységű gombócokat.
Használjunk magas zsírtartalmú tejszínt. Legalabb 30 % zsírtartalommal. Mivel nem adtam se lisztet se kukoricakeményítőt a leveshez zsíros tejszínt használtam, hogy adjak egy kis “testet” neki. Alacsonyabb zsírtartalmú tejszín egyrészt nem sűrít, másrészt szinte azonnal kicsapódik.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »