Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Burgonyagombóc leves recept

Burgonyagombóc leves
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó



  • Hozzávalók:
    Leveshez:

    • 100 ml tejszín (lehetőleg zsíros)
    • 3 nagy sárgarépa pucolva, kockázva
    • 1 karalábé pucolva, kockázva
    • 1 kisebb zellergumó pucolva, kockázva
    • 1 vöröshagyma finomra vágva
    • 1 ek vaj
    • só és őrölt fehérbors ízlés szerint
    • 3 liter zöldségalaplé vagy víz
    • friss, aprított kapor

    Gombóchoz:

    • 300 g főtt, áttört burgonya
    • 120 g finomliszt
    • 1 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • só és őrölt feketebors

    Elkészítése:

    Hevítsük fel a vajat egy lábasban. Fonnyasszuk meg rajta a hagymát, majd dobjuk bele a kockázott zöldségeket és pároljuk a vajon 1-2 percig.

    Öntsük fel az alaplével vagy vízzel, sózzuk, borsozzuk és főzzük közepes lángon, nem forralva kb 20 percig.

    Közben készítsük el a gombócokat. Egy tálban keverjük össze a hideg, áttört burgonyát a liszttel, sóval, borssal és az egész tojással. Enyhén lisztezett felületen gyúrjuk formázható tésztává. Ne adjunk hozzá túl sok lisztet, különben betonkemény gombócokat kapunk. Tegyük a tésztát hűtőbe 10 percre.

    Miután a tészta pihent vegyünk le belőle egy kisebb darabot és sodorjuk 1,5 cm vastagra, nudli formájúra. Daraboljuk 2 cm hosszú szeletekre, majd ismételjük meg ezt a maradék tésztával is.

    Amint a zöldségek megpuhultak, formázzuk a tésztadarabokat gombócokká, majd óvatosan tegyük bele a levesbe.
    Főzzük a gombócokat 5-6 percig. Amint megfőttek, feljönnek a leves tetejére.

    Öntsük a levesbe a tejszínt, szórjuk bele az aprított kaprot és hagyjuk főni még 5 percig. Ne forraljuk, különben a teszín kicsapódik!

    Tipp:

    Mindig törjük át a burgonyát még melegen és teljesen hűtsük ki mielőtt tésztát gyúrunk belőle. A még meleg burgonya rengeteg lisztet tud felvenni. Tömhetjük a liszttel és végül egy ragacsos nyúlós maszlagot kapunk, vagy beton keménységű gombócokat.
    Használjunk magas zsírtartalmú tejszínt. Legalabb 30 % zsírtartalommal. Mivel nem adtam se lisztet se kukoricakeményítőt a leveshez zsíros tejszínt használtam, hogy adjak egy kis “testet” neki. Alacsonyabb zsírtartalmú tejszín egyrészt nem sűrít, másrészt szinte azonnal kicsapódik.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá