Burgonyagombóc leves recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Leveshez:
- 100 ml tejszín (lehetőleg zsíros)
- 3 nagy sárgarépa pucolva, kockázva
- 1 karalábé pucolva, kockázva
- 1 kisebb zellergumó pucolva, kockázva
- 1 vöröshagyma finomra vágva
- 1 ek vaj
- só és őrölt fehérbors ízlés szerint
- 3 liter zöldségalaplé vagy víz
- friss, aprított kapor
Gombóchoz:
- 300 g főtt, áttört burgonya
- 120 g finomliszt
- 1 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - só és őrölt feketebors
Elkészítése:
Hevítsük fel a vajat egy lábasban. Fonnyasszuk meg rajta a hagymát, majd dobjuk bele a kockázott zöldségeket és pároljuk a vajon 1-2 percig.
Öntsük fel az alaplével vagy vízzel, sózzuk, borsozzuk és főzzük közepes lángon, nem forralva kb 20 percig.
Közben készítsük el a gombócokat. Egy tálban keverjük össze a hideg, áttört burgonyát a liszttel, sóval, borssal és az egész tojással. Enyhén lisztezett felületen gyúrjuk formázható tésztává. Ne adjunk hozzá túl sok lisztet, különben betonkemény gombócokat kapunk. Tegyük a tésztát hűtőbe 10 percre.
Miután a tészta pihent vegyünk le belőle egy kisebb darabot és sodorjuk 1,5 cm vastagra, nudli formájúra. Daraboljuk 2 cm hosszú szeletekre, majd ismételjük meg ezt a maradék tésztával is.
Amint a zöldségek megpuhultak, formázzuk a tésztadarabokat gombócokká, majd óvatosan tegyük bele a levesbe.
Főzzük a gombócokat 5-6 percig. Amint megfőttek, feljönnek a leves tetejére.
Öntsük a levesbe a tejszínt, szórjuk bele az aprított kaprot és hagyjuk főni még 5 percig. Ne forraljuk, különben a teszín kicsapódik!
Tipp:
Mindig törjük át a burgonyát még melegen és teljesen hűtsük ki mielőtt tésztát gyúrunk belőle. A még meleg burgonya rengeteg lisztet tud felvenni. Tömhetjük a liszttel és végül egy ragacsos nyúlós maszlagot kapunk, vagy beton keménységű gombócokat.
Használjunk magas zsírtartalmú tejszínt. Legalabb 30 % zsírtartalommal. Mivel nem adtam se lisztet se kukoricakeményítőt a leveshez zsíros tejszínt használtam, hogy adjak egy kis “testet” neki. Alacsonyabb zsírtartalmú tejszín egyrészt nem sűrít, másrészt szinte azonnal kicsapódik.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »










