Burgonyagombóc leves recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Leveshez:
- 100 ml tejszín (lehetőleg zsíros)
- 3 nagy sárgarépa pucolva, kockázva
- 1 karalábé pucolva, kockázva
- 1 kisebb zellergumó pucolva, kockázva
- 1 vöröshagyma finomra vágva
- 1 ek vaj
- só és őrölt fehérbors ízlés szerint
- 3 liter zöldségalaplé vagy víz
- friss, aprított kapor
Gombóchoz:
- 300 g főtt, áttört burgonya
- 120 g finomliszt
- 1 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- só és őrölt feketebors
Elkészítése:
Hevítsük fel a vajat egy lábasban. Fonnyasszuk meg rajta a hagymát, majd dobjuk bele a kockázott zöldségeket és pároljuk a vajon 1-2 percig.
Öntsük fel az alaplével vagy vízzel, sózzuk, borsozzuk és főzzük közepes lángon, nem forralva kb 20 percig.
Közben készítsük el a gombócokat. Egy tálban keverjük össze a hideg, áttört burgonyát a liszttel, sóval, borssal és az egész tojással. Enyhén lisztezett felületen gyúrjuk formázható tésztává. Ne adjunk hozzá túl sok lisztet, különben betonkemény gombócokat kapunk. Tegyük a tésztát hűtőbe 10 percre.
Miután a tészta pihent vegyünk le belőle egy kisebb darabot és sodorjuk 1,5 cm vastagra, nudli formájúra. Daraboljuk 2 cm hosszú szeletekre, majd ismételjük meg ezt a maradék tésztával is.
Amint a zöldségek megpuhultak, formázzuk a tésztadarabokat gombócokká, majd óvatosan tegyük bele a levesbe.
Főzzük a gombócokat 5-6 percig. Amint megfőttek, feljönnek a leves tetejére.
Öntsük a levesbe a tejszínt, szórjuk bele az aprított kaprot és hagyjuk főni még 5 percig. Ne forraljuk, különben a teszín kicsapódik!
Tipp:
Mindig törjük át a burgonyát még melegen és teljesen hűtsük ki mielőtt tésztát gyúrunk belőle. A még meleg burgonya rengeteg lisztet tud felvenni. Tömhetjük a liszttel és végül egy ragacsos nyúlós maszlagot kapunk, vagy beton keménységű gombócokat.
Használjunk magas zsírtartalmú tejszínt. Legalabb 30 % zsírtartalommal. Mivel nem adtam se lisztet se kukoricakeményítőt a leveshez zsíros tejszínt használtam, hogy adjak egy kis “testet” neki. Alacsonyabb zsírtartalmú tejszín egyrészt nem sűrít, másrészt szinte azonnal kicsapódik.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 klasszikus nagymama féle süti vendégváráshoz
A nagymama sütijeinek nincs párja, hiszen mindig tele vannak szeretettel és
Tovább olvasom »
Gyümölcsös sütés nélküli torták: 10 kipróbált recept
1. Erdeigyümölcs torta recept Hozzávalók: Hozzávalók egy 30 cm-es tortaform
Tovább olvasom »
8 kipróbált képviselőfánk recept, amikkel nem érhet csalódás
A képviselő fánk az egyik legkedveltebb magyar desszert, amit sokan gyermek
Tovább olvasom »
A nagy konyhai robotgép teszt: nem mindig a legdrágább a legjobb
A Teszt Plussz Magazin nemcsak a magyar-, hanem a globális piacot is vizsgá
Tovább olvasom »
10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »