Hozzávalók:
Leveshez:
Gombóchoz:
Elkészítése:
Hevítsük fel a vajat egy lábasban. Fonnyasszuk meg rajta a hagymát, majd dobjuk bele a kockázott zöldségeket és pároljuk a vajon 1-2 percig.
Öntsük fel az alaplével vagy vízzel, sózzuk, borsozzuk és főzzük közepes lángon, nem forralva kb 20 percig.
Közben készítsük el a gombócokat. Egy tálban keverjük össze a hideg, áttört burgonyát a liszttel, sóval, borssal és az egész tojással. Enyhén lisztezett felületen gyúrjuk formázható tésztává. Ne adjunk hozzá túl sok lisztet, különben betonkemény gombócokat kapunk. Tegyük a tésztát hűtőbe 10 percre.
Miután a tészta pihent vegyünk le belőle egy kisebb darabot és sodorjuk 1,5 cm vastagra, nudli formájúra. Daraboljuk 2 cm hosszú szeletekre, majd ismételjük meg ezt a maradék tésztával is.
Amint a zöldségek megpuhultak, formázzuk a tésztadarabokat gombócokká, majd óvatosan tegyük bele a levesbe.
Főzzük a gombócokat 5-6 percig. Amint megfőttek, feljönnek a leves tetejére.
Öntsük a levesbe a tejszínt, szórjuk bele az aprított kaprot és hagyjuk főni még 5 percig. Ne forraljuk, különben a teszín kicsapódik!
Mindig törjük át a burgonyát még melegen és teljesen hűtsük ki mielőtt tésztát gyúrunk belőle. A még meleg burgonya rengeteg lisztet tud felvenni. Tömhetjük a liszttel és végül egy ragacsos nyúlós maszlagot kapunk, vagy beton keménységű gombócokat.
Használjunk magas zsírtartalmú tejszínt. Legalabb 30 % zsírtartalommal. Mivel nem adtam se lisztet se kukoricakeményítőt a leveshez zsíros tejszínt használtam, hogy adjak egy kis “testet” neki. Alacsonyabb zsírtartalmú tejszín egyrészt nem sűrít, másrészt szinte azonnal kicsapódik.