Borsóleves májgaluskával recept
Hozzávalók:
Leveshez:
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 kisebb karalábé
- 1 fej vöröshagyma
- só
- egész bors
- bazsalikom
- kakukkfű
- petrezselyemzöld
- 20 dkg zöldborsó
- 1 ek liszt
A májgaluskához:
- 20 dkg sertésmáj fagyasztva
- 2 zsemle áztatva, kinyomkodva
- só
- őrölt bors
- 1 kisebb vöröshagyma reszelve
- 1 ek vágott petrezselyemzöld
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- zsemlemorzsa
Elkészítése:
A leveshez megpucoljuk és felaprítjuk a zöldségeket: a sárgarépát, a vöröshagymát, a karalábét és petrezselyemgyökeret. Aprítsuk fel a petrezselyemzöldet, amiből tegyünk félre egy evőkanállal a gombócokhoz.
Dinszteljük meg kevés olajon a hagymát, amiből szintén tegyünk félre egy evőkanállal a gombóchoz. Ehhez adjuk hozzá a répát, a karalábét és ezzel együtt pirítsuk még 5 percig, majd mehet bele a borsó és a petrezselyem is.
A zöldségeket szórjuk meg liszttel, keverjük át és öntsünk hozzá vizet. Ízlés szerint sózzuk meg és ízesítsük, majd addig főzzük, míg meg nem puhulnak a zöldségek.
Készítsük el a gombócokat is. A fagyos májat lereszeljük, majd a tojással, a pirított hagymával, fokhagymával, a vízből kinyomkodott zsemlével és annyi zsemlemorzsával összekeverjük, hogy ne legyen kemény, de lágy sem.
Petrezselyemmel,sóval és borssal ízesítjük. Vizes kézzel formázzunk a masszából gombócokat. Ha túl lágy a massza, akkor adjunk hozzá zsemlemorzsát.
Pihentessük legalább 20 percet.
Amikor megfőttek a zöldségek, a leveshez tegyük hozzá a gombócokat és még 10 percig főzzük.
Külön főzhetünk mellé tésztát.
Jó étvágyat kívánok!