Borsóleves májgaluskával

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Leveshez:

  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 kisebb karalábé
  • 1 fej vöröshagyma
  • egész bors
  • bazsalikom
  • kakukkfű
  • petrezselyemzöld
  • 20 dkg zöldborsó
  • 1 ek liszt

A májgaluskához:

  • 20 dkg sertésmáj fagyasztva
  • 2 zsemle áztatva, kinyomkodva
  • őrölt bors
  • 1 kisebb vöröshagyma reszelve
  • 1 ek vágott petrezselyemzöld
  • 2 tojás
  • zsemlemorzsa

Elkészítése:

A leveshez megpucoljuk és felaprítjuk a zöldségeket: a sárgarépát, a vöröshagymát, a karalábét és petrezselyemgyökeret. Aprítsuk fel a petrezselyemzöldet, amiből tegyünk félre egy evőkanállal a gombócokhoz.

Dinszteljük meg kevés olajon a hagymát, amiből szintén tegyünk félre egy evőkanállal a gombóchoz. Ehhez adjuk hozzá a répát, a karalábét és ezzel együtt pirítsuk még 5 percig, majd mehet bele a borsó és a petrezselyem is.

A zöldségeket szórjuk meg liszttel, keverjük át és öntsünk hozzá vizet. Ízlés szerint sózzuk meg és ízesítsük, majd  addig főzzük, míg meg nem puhulnak a zöldségek.

Készítsük el a gombócokat is. A fagyos májat lereszeljük, majd a tojással, a pirított hagymával, fokhagymával, a vízből kinyomkodott zsemlével és annyi zsemlemorzsával összekeverjük, hogy ne legyen kemény, de lágy sem.

Petrezselyemmel,sóval és borssal ízesítjük. Vizes kézzel formázzunk a masszából gombócokat. Ha túl lágy a massza, akkor adjunk hozzá zsemlemorzsát.

Pihentessük legalább 20 percet.

Amikor megfőttek a zöldségek, a leveshez tegyük hozzá a gombócokat és még 10 percig főzzük.

Külön főzhetünk mellé tésztát.

Jó étvágyat kívánok!