Böjti bableves recept

Hozzávalók:
- 25 dkg szárazbab (lehet többféle)
- 3 szál sárgarépa
- 2 petrezselyemgyökér
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 db füstös ízű leveskocka
- ízlés szerint só
Rántáshoz:
- 3 evőkanál zsír
- 2,5 evőkanál liszt
- 1 evőkanál füstölt törött paprika
- 1 kiskanál só
Tálaláshoz:
- ízlés szerint csipetke
- ízlés szerint tejföl
Elkészítése:
A szárazbabot főzés előtti este áztassuk be hideg vízbe.
Főzés előtt öblítsük le, az esetleges rossz babokat dobjuk ki, majd bő 2 liter hideg vízben kezdjük el főzni egy fej hagymával, a fokhagymával és a babérlevelekkel.
Amikor bab félig megpuhult, adjuk hozzá a tetszőleges darabokra vágott zöldségeket. Ízesítsük sóval és a fűszerkockával.
A rántáshoz a zsírt forrósítsuk fel, majd keverjük el benne a lisztet, ezután pirítsuk le. A rántást vegyük le tűzről, majd keverjük el benne a sót és a törött paprikát. Adjunk hozzá kevés vizet és keverjük simára a vízzel a rántást.
Amikor megfőtt a bab és a zöldségek is, a rántást keverjük el a levesben, majd pár percig forraljuk össze az egészet.
Az elkészült levest kóstoljuk meg és ha szükséges ízesítsük sóval.
Ízlés szerint tejföllel és csipetkével tálaljuk.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »