Böjti bableves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 25 dkg szárazbab (lehet többféle)
  • 3 szál sárgarépa
  • 2 petrezselyemgyökér
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 db füstös ízű leveskocka
  • ízlés szerint só

Rántáshoz:

  • 3 evőkanál zsír
  • 2,5 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál füstölt törött paprika
  • 1 kiskanál só

Tálaláshoz:

  • ízlés szerint csipetke
  • ízlés szerint tejföl

Elkészítése:

A szárazbabot főzés előtti este áztassuk be hideg vízbe.

Főzés előtt öblítsük le, az esetleges rossz babokat dobjuk ki, majd bő 2 liter hideg vízben kezdjük el főzni egy fej hagymával, a fokhagymával és a babérlevelekkel.

Amikor bab félig megpuhult, adjuk hozzá a tetszőleges darabokra vágott zöldségeket. Ízesítsük sóval és a fűszerkockával.

A rántáshoz a zsírt forrósítsuk fel, majd keverjük el benne a lisztet, ezután pirítsuk le. A rántást vegyük le tűzről, majd keverjük el benne a sót és a törött paprikát. Adjunk hozzá kevés vizet és keverjük simára a vízzel a rántást.

Amikor megfőtt a bab és a zöldségek is, a rántást keverjük el a levesben, majd pár percig forraljuk össze az egészet.

Az elkészült levest kóstoljuk meg és ha szükséges ízesítsük sóval.

Ízlés szerint tejföllel és csipetkével tálaljuk.