Nutellás napraforgó kalács recept

Hozzávalók:
Tészta:
- 60 dkg finomliszt
- 6 dkg cukor
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 5 dkg élesztő
- 3 dl langyos tej (kb)
- csipetnyi só
Töltelék:
- nutella (nem az olcsó változat, hanem a “rendes” nutella, mert különben van rá esély, hogy kifolyik!)
Kenés:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje enyhén felverve
Elkészítése:
A tésztához az élesztőt egy kistányérba morzsoljuk, a 6 dkg cukorból egy kiskanálnyit rászórunk, majd 1 dl langyos tejet öntünk rá. Meleg helyen hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, a cukorral és sóval elkeverjük, majd a sárgákat belekeverjük. A felfuttatott élesztőt beleöntjük és elkezdjük összegyúrni. Apránként hozzáadjuk a maradék langyos tejet. A liszttől függ, hogy mennyi tej kell bele.
A tésztát jól összegyúrjuk, majd 4 részre osztjuk. Rögtön dolgozzunk vele, nem kell keleszteni tovább.
Egyesével maz összes tésztát kinyújtjuk, majd egy tányért (sima mély) lefele fordítva ráhelyezünk és körbevágjuk.
Egy sütőpapírra helyezzük az első lapot, majd megkenjük nutellával úgy, hogy a szélén kb egy centi hely maradjon körben, amit az ujjunkkal megkenünk vékonyan tejjel, hogy a következő tészta jobban összeragadjon vele. Ráhelyezzük a második lapot is. Mindegyikkel ugyanígy járunk el, kivéve az utolsóval. Végül jön a negyedik lap, de ezt már nem kenjük meg nutellával.
Ha kész, a közepére teszünk egy sima üdítős poharat szájával lefele, majd kicsit belenyomjuk a tésztába, de csak annyira, hogy a legfelső lapon ottmaradjon a nyoma, ezután pedig vehetjük is le róla. A pohár körvonalától kifele felvagdossuk a tésztát 16 szeletre. Egymás mellett lévő 2 szeletet megfogunk és egymástól kifele megcsavarjuk óvatosan kétszer, majd a két végét összenyomjuk, hogy azok is összeragadjanak. Ha szükséges, pár csepp tejet itt is használhatunk.
Az így elkészült kalácsot rátesszük a papírral együtt egy tepsire, majd egy tojás fehérjével vékonyan megkenjük mindenhol.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb 30-35 percig sütjük (sütőtől függ).
Tipp:
Süssétek bátran, nagyon finom, omlós a tésztája és nem túl édes! Miután megsült, várjunk vele egy kicsit, hogy kihűljön, mert forrón (vagy melegen) könnyen hasfájást okozhat. Mi tejjel szoktuk enni. A nap bármely szakában fogyasztható. Nagyon laktató, így egy kiadós ebéd után nem ajánlom.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »