Nutellás napraforgó kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 60 dkg finomliszt
  • 6 dkg cukor
  • 3 tojássárgája
  • 5 dkg élesztő
  • 3 dl langyos tej (kb)
  • csipetnyi só

Töltelék:

  • nutella (nem az olcsó változat, hanem a “rendes” nutella, mert különben van rá esély, hogy kifolyik!)

Kenés:

  • 1 tojásfehérje enyhén felverve

Elkészítése:

A tésztához az élesztőt egy kistányérba morzsoljuk, a 6 dkg cukorból egy kiskanálnyit rászórunk, majd 1 dl langyos tejet öntünk rá. Meleg helyen hagyjuk felfutni.

A lisztet egy tálba szitáljuk, a cukorral és sóval elkeverjük, majd a sárgákat belekeverjük. A felfuttatott élesztőt beleöntjük és elkezdjük összegyúrni. Apránként hozzáadjuk a maradék langyos tejet. A liszttől függ, hogy mennyi tej kell bele.

A tésztát jól összegyúrjuk, majd 4 részre osztjuk. Rögtön dolgozzunk vele, nem kell keleszteni tovább.

Egyesével maz összes tésztát kinyújtjuk, majd egy tányért (sima mély) lefele fordítva ráhelyezünk és körbevágjuk.

Egy sütőpapírra helyezzük az első lapot, majd megkenjük nutellával úgy, hogy a szélén kb egy centi hely maradjon körben, amit az ujjunkkal megkenünk vékonyan tejjel, hogy a következő tészta jobban összeragadjon vele. Ráhelyezzük a második lapot is. Mindegyikkel ugyanígy járunk el, kivéve az utolsóval. Végül jön a negyedik lap, de ezt már nem kenjük meg nutellával.

Ha kész, a közepére teszünk egy sima üdítős poharat szájával lefele, majd kicsit belenyomjuk a tésztába, de csak annyira, hogy a legfelső lapon ottmaradjon a nyoma, ezután pedig vehetjük is le róla. A pohár körvonalától kifele felvagdossuk a tésztát 16 szeletre. Egymás mellett lévő 2 szeletet megfogunk és egymástól kifele megcsavarjuk óvatosan kétszer, majd a két végét összenyomjuk, hogy azok is összeragadjanak. Ha szükséges, pár csepp tejet itt is használhatunk.

Az így elkészült kalácsot rátesszük a papírral együtt egy tepsire, majd egy tojás fehérjével vékonyan megkenjük mindenhol.

Előmelegített sütőben 180 fokon kb 30-35 percig sütjük (sütőtől függ).

Tipp:

Süssétek bátran, nagyon finom, omlós a tésztája és nem túl édes! Miután megsült, várjunk vele egy kicsit, hogy kihűljön, mert forrón (vagy melegen) könnyen hasfájást okozhat. Mi tejjel szoktuk enni. A nap bármely szakában fogyasztható. Nagyon laktató, így egy kiadós ebéd után nem ajánlom.