Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Konyakos-gombás gravy recept

Konyakos-gombás gravy
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
  • Hozzávalók:

    • 32 dkg laskagomba
    • 35 dkg csiperke
    • 3,5 dl csirkehúsleves alaplé
    • 10 g szárított vargánya
    • 10 evőkanál vaj
    • 1 fej vöröshagmya
    • 4 gerezd fokhagyma
    • 2 evőkanál méz
    • 4 evőkanál konyak
    • 2 dl tejszín
    • 1 evőkanál kakukkfű (szárított, őrölt)
    • csipet szárított kakukkfű
    • 4 evőkanál finomliszt
    • 2 evőkanál olaj
    • fehérbors

    Elkészítése:

    A szárított vargányát 2-3 órára egy bögre vízbe áztatjuk hogy jól megszívja magát, majd lecsepegtetjük és félretesszük külön a vargányás vizet is.

    A friss gombákat és a vargányát felszeleteljük. Egy mélyebb serpenyőben olajat hevítünk, hozzáadunk 4 evőkanál vajat és beleforgatjuk a 3 féle gombát a vargánya levével együtt. Eleinte pár percig fedővel lefedve pároljuk, majd gyakran átforgatva addig keverjük, amíg az összes levét el nem fövi. Ekkor hozzáadunk még 2 evőkanál vajat és egy kicsit lepirítjuk. Épp csak annyira, hogy néhány szeletnek aranybarna színe legyen.

    A gombákat tányérra szedjük, a serpenyőbe pedig elöblítés nélkül ismét 4 evőkanál vajat teszünk és megdinszteljük rajta a nagyon finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Felöntjük a tejszínnel, az alaplével, hozzáadjuk a fűszereket, a gombákat és gyakori kevergetés mellett 10 percig főzzük.

    A lisztet egy kevés vízzel csomómentesre keverjük, lassan csorgatva a serpenyő tartalmához öntjük és sűrűsödésig keverjük. Levesszük a tűzről, végül hozzáadjuk a mézet és a konyakot.

    Húsételek, legfőképp szűzérme mellé kiváló öntet.

    Hozzáadom a receptfüzethez
  • Ajánlott cikkek