Konyakos-gombás gravy

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Konyakos-gombás gravy

Hozzávalók:

  • 32 dkg laskagomba
  • 35 dkg csiperke
  • 3,5 dl csirkehúsleves alaplé
  • 10 g szárított vargánya
  • 10 evőkanál vaj
  • 1 fej vöröshagmya
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál méz
  • 4 evőkanál konyak
  • 2 dl tejszín
  • 1 evőkanál kakukkfű (szárított, őrölt)
  • csipet szárított kakukkfű
  • 4 evőkanál finomliszt
  • 2 evőkanál olaj
  • fehérbors

Elkészítése:

A szárított vargányát 2-3 órára egy bögre vízbe áztatjuk hogy jól megszívja magát, majd lecsepegtetjük és félretesszük külön a vargányás vizet is.

A friss gombákat és a vargányát felszeleteljük. Egy mélyebb serpenyőben olajat hevítünk, hozzáadunk 4 evőkanál vajat és beleforgatjuk a 3 féle gombát a vargánya levével együtt. Eleinte pár percig fedővel lefedve pároljuk, majd gyakran átforgatva addig keverjük, amíg az összes levét el nem fövi. Ekkor hozzáadunk még 2 evőkanál vajat és egy kicsit lepirítjuk. Épp csak annyira, hogy néhány szeletnek aranybarna színe legyen.

A gombákat tányérra szedjük, a serpenyőbe pedig elöblítés nélkül ismét 4 evőkanál vajat teszünk és megdinszteljük rajta a nagyon finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Felöntjük a tejszínnel, az alaplével, hozzáadjuk a fűszereket, a gombákat és gyakori kevergetés mellett 10 percig főzzük.

A lisztet egy kevés vízzel csomómentesre keverjük, lassan csorgatva a serpenyő tartalmához öntjük és sűrűsödésig keverjük. Levesszük a tűzről, végül hozzáadjuk a mézet és a konyakot.

Húsételek, legfőképp szűzérme mellé kiváló öntet.