Hozzávalók:
Elkészítése:
A szárított vargányát 2-3 órára egy bögre vízbe áztatjuk hogy jól megszívja magát, majd lecsepegtetjük és félretesszük külön a vargányás vizet is.
A friss gombákat és a vargányát felszeleteljük. Egy mélyebb serpenyőben olajat hevítünk, hozzáadunk 4 evőkanál vajat és beleforgatjuk a 3 féle gombát a vargánya levével együtt. Eleinte pár percig fedővel lefedve pároljuk, majd gyakran átforgatva addig keverjük, amíg az összes levét el nem fövi. Ekkor hozzáadunk még 2 evőkanál vajat és egy kicsit lepirítjuk. Épp csak annyira, hogy néhány szeletnek aranybarna színe legyen.
A gombákat tányérra szedjük, a serpenyőbe pedig elöblítés nélkül ismét 4 evőkanál vajat teszünk és megdinszteljük rajta a nagyon finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Felöntjük a tejszínnel, az alaplével, hozzáadjuk a fűszereket, a gombákat és gyakori kevergetés mellett 10 percig főzzük.
A lisztet egy kevés vízzel csomómentesre keverjük, lassan csorgatva a serpenyő tartalmához öntjük és sűrűsödésig keverjük. Levesszük a tűzről, végül hozzáadjuk a mézet és a konyakot.
Húsételek, legfőképp szűzérme mellé kiváló öntet.