Sütőtökös tarte tatin (fordított torta) recept

Hozzávalók:
- 1 cs leveles tészta
- 30-40 dkg sütőtök
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek friss kakukkfű
- 1 nagyobb csipet só
- 1 nagyobb csipet őrölt színes bors
- 20 dkg füstölt sajt
- 1 ek olívaolaj
- 1 ek méz
Elkészítése:
A sütőtököt vágjuk ketté, vájjuk ki a magokat, hámozzuk meg, majd vágjuk fel kb 0,5 cm vastag szeletekre.
A fokhagymát pucoljuk meg, majd nyomjuk át a fokhagymaprésen (vagy vágjuk fel nagyon apróra). A kakukkfüvet vágjuk fel apróra, a füstölt sajtot reszeljük le.
Ezután tegyük egy tálba a felszeletelt sütőtököt, adjuk hozzá az apróra vágott kakukkfüvet, a préselt fokhagymát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, csorgassuk rá az olívaolajat, majd keverjük alaposan össze és hagyjuk kicsit állni, hogy az ízek jól összeérjenek.
Egy 24 cm-es serpenyőbe melegítsük habosodásig a mézet, majd vegyük le a tűzről és helyezzük bele a befűszerezett sütőtöknek a felét. Ezután szórjuk meg a reszelt füstölt sajttal, majd helyezzük rá a maradék sütőtököt.
A leveles tésztát csomagoljuk ki, helyezzük rá a serpenyőre, majd a tésztát tenyérrel, óvatosan nyomkodjuk egy kicsit rá a sütőtökre, végül pedig éles késsel vágjuk körbe. Ezután villával több helyen szurkáljuk meg a tésztát (a serpenyő nyelét csomagoljuk be alufóliába mielőtt betennénk a sütőbe).
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb 50 perc alatt süssük készre (én légkeverésnél 170 fokon, 45 percig sütöttem).
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig hűlni, majd helyezzünk a serpenyőre egy tálcát és egy gyors mozdulattal fordítsuk át.
Tipp:
Az elkészült tarte tatint rögtön tálaljuk, mert állás közben a sütőtök eláztatja a tésztát.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »