Sütőtökös tarte tatin (fordított torta) recept

Hozzávalók:
- 1 cs leveles tészta
- 30-40 dkg sütőtök
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek friss kakukkfű
- 1 nagyobb csipet só
- 1 nagyobb csipet őrölt színes bors
- 20 dkg füstölt sajt
- 1 ek olívaolaj
- 1 ek méz
Elkészítése:
A sütőtököt vágjuk ketté, vájjuk ki a magokat, hámozzuk meg, majd vágjuk fel kb 0,5 cm vastag szeletekre.
A fokhagymát pucoljuk meg, majd nyomjuk át a fokhagymaprésen (vagy vágjuk fel nagyon apróra). A kakukkfüvet vágjuk fel apróra, a füstölt sajtot reszeljük le.
Ezután tegyük egy tálba a felszeletelt sütőtököt, adjuk hozzá az apróra vágott kakukkfüvet, a préselt fokhagymát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, csorgassuk rá az olívaolajat, majd keverjük alaposan össze és hagyjuk kicsit állni, hogy az ízek jól összeérjenek.
Egy 24 cm-es serpenyőbe melegítsük habosodásig a mézet, majd vegyük le a tűzről és helyezzük bele a befűszerezett sütőtöknek a felét. Ezután szórjuk meg a reszelt füstölt sajttal, majd helyezzük rá a maradék sütőtököt.
A leveles tésztát csomagoljuk ki, helyezzük rá a serpenyőre, majd a tésztát tenyérrel, óvatosan nyomkodjuk egy kicsit rá a sütőtökre, végül pedig éles késsel vágjuk körbe. Ezután villával több helyen szurkáljuk meg a tésztát (a serpenyő nyelét csomagoljuk be alufóliába mielőtt betennénk a sütőbe).
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb 50 perc alatt süssük készre (én légkeverésnél 170 fokon, 45 percig sütöttem).
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig hűlni, majd helyezzünk a serpenyőre egy tálcát és egy gyors mozdulattal fordítsuk át.
Tipp:
Az elkészült tarte tatint rögtön tálaljuk, mert állás közben a sütőtök eláztatja a tésztát.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit főzzek ma? – 2025.05.20 kedd
A hét második napján sokszor már elvárjuk magunktól, hogy valami tartalmasa
Tovább olvasom »
Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »