Ruszli recept
Hozzávalók:
- 2,5 kg tisztított keszeg
- 1 kg vöröshagyma
- fehér mustármag
- koriander mag
- szegfűbors
- fekete bors
- babérlevél
- só
- 0,75 liter 10 %-os ételecet
- 1,5 liter víz
- 2 ek barna nádcukor
- 4,2 literes csavaros tetejű befőttes üveg
Elkészítése:
A halakat jól besózzuk, az edényt lefedjük és 3 napig a hűtőben tarjuk.
A második nap a hagymát megtisztítjuk és uborka gyalun legyaluljuk és besózva három órán keresztül hagyjuk állni. Ezután annyi ecetes vizet öntünk rá, amennyi jól ellepi (kellemesen savanykásnak kell lennie).
A harmaik nap a szikkadt sós halat a lecsurgatott ecetes hagymával befőttes üvegekbe rakjuk.
Keresünk olyan egyenes oldalú műanyag flakont ami befér a befőttes üveg száján ebből egy csövet alakítunk ki alul felül levágunk belőle. Ezt csövet bele állítjuk a befőttes üvegbe és e köré elhelyezzük a halakat, hogy jól mutassanak. A hagymát összeforgatjuk a fűszerekkel kivéve a só cukor ecet, majd beletesszük a csőbe. A csövet óvatosan eltávolítjuk.
Ízlés szerint cukros-ecetes páclevet forralunk, a fűszereket beleszórjuk és 5 percig főzzük. Ezután kihűtjük és ráöntjük a halra.
Jól lezárjuk és 3 hétre visszatesszük a hűtőbe.