Ruszli

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 2,5 kg tisztított keszeg
  • 1 kg vöröshagyma
  • fehér mustármag
  • koriander mag
  • szegfűbors
  • fekete bors
  • babérlevél
  • 0,75 liter 10 %-os ételecet
  • 1,5 liter víz
  • 2 ek barna nádcukor
  • 4,2 literes csavaros tetejű befőttes üveg

Elkészítése:

A halakat jól besózzuk, az edényt lefedjük és 3 napig a hűtőben tarjuk.

A második nap a hagymát megtisztítjuk és uborka gyalun legyaluljuk és besózva három órán keresztül hagyjuk állni. Ezután annyi ecetes vizet öntünk rá, amennyi jól ellepi (kellemesen savanykásnak kell lennie).

A harmaik nap a szikkadt sós halat a lecsurgatott ecetes hagymával befőttes üvegekbe rakjuk.

Keresünk olyan egyenes oldalú műanyag flakont ami befér a befőttes üveg száján ebből egy csövet alakítunk ki alul felül levágunk belőle. Ezt csövet bele állítjuk a befőttes üvegbe és e köré elhelyezzük a halakat, hogy jól mutassanak. A hagymát összeforgatjuk a fűszerekkel kivéve a só cukor ecet, majd beletesszük a csőbe. A csövet óvatosan eltávolítjuk.

Ízlés szerint cukros-ecetes páclevet forralunk, a fűszereket beleszórjuk és 5 percig főzzük. Ezután kihűtjük és ráöntjük a halra.

Jól lezárjuk és 3 hétre visszatesszük a hűtőbe.