Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Pizza recept

Pizza
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    A mérce: 2,5 dl-es bögre.

    Tészta:

    • 2 bögre finomliszt
    • 1 teáskanál só
    • 1 teáskanál cukor
    • 1 csomag instant (szárított) élesztő
    • 2 evőkanál étolaj
    • 1 bögre meleg víz

    Pizzaszósz:

    • sürített paradicsom
    • kecthup
    • oregánó
    • bazsalikom

    Feltét (ki mit szeretne):

    • sonka, szalámi
    • gomba, kukorica, olívabogyó
    • reszelt sajt
    • ….stb

    Elkészítése:

    Egy keverőtálba öntjük a lisztet, a sót és az olajat. Ezzel párhuzamosan a meleg vízhez hozzáöntjük az instant élesztőt és a cukrot, majd összekeverjük, majd ezt is beleöntjük a keverőtálba.

    A tálban lévő összes alapanyagot összekeverjük, míg homogén, lágy tésztát nem kapunk. Ha túl ragacsosnak találjuk, akkor lehet még egy kevéske lisztet hozzáadni.

    Ha kész, akkor egy kendővel fedjük le és 5 percig pihentessük. Ha ráérünk, akkor természetesen lehet tovább, de a tészta nem igényli a hosszas várakozást.

    Amíg a tésztánk pihen, addig előkészíthetjük a feltéteket.

    A pizzaszósz összetevőit összekeverjük, én kecthupot azért teszek bele, hogy egy kicsit lágyítsa a paradicsomszósz töménységét, általában 1:1 arányt használok. Az oregánó és a bazsalikom ízlés szerint kerül bele. A párom szereti a csípős ízeket, ezért néha egy kis csípős paprikát is teszek bele.

    Ha rendelkezünk pizzasütő formával, akkor lehet azt használni, ha nem, akkor a hagyományos tepsi is megteszi. Általában én az utóbbit használom. Mindig teszek bele szilikonos sütőpapírt, így a macerás áztatós-vakargatós mosogatástól megkímélem magamat.

    Szóval a kész tésztánkat ki kell nyújtani. Általában én kézben nyújtom addig, míg kezelhető, utána belefektetem a tepsibe és kézzel még széthúzogatom a tepsi széléig.

    Ha vastagabb pizzát szeretnénk, akkor a teljes tésztamennyiséget kell beletenni a hagyományos nagy sütőtepsibe, ha vékonyabbat, akkor elég a tészta fele, simán szét lehet úgy nyújtani, hogy kitöltse a tepsit. Ha marad még tésztánk, akkor természetesen egy másik tepsibe nyújthatjuk és máris nagyobb mennyiség keletkezik. Nálunk ez úgy működik, hogy a párom a vékonyabbat szereti, neki a nagy tepsiben készítem, én viszont vastagabban, így magamnak egy kisebb tepsit használok, amibe a mardék tésztából készítek tésztalapot.

    Mikor elnyújtottam a tésztákat, akkor egyenletesen rákenem a pizzaszószt, majd következnek a feltétek ízlés szerint. Nálunk általában szeletelt sonka, hagyma, bab, ananász, csípős paprika, esetenként kukorica kerül rá. Természetesen erről mindenki maga dönthet, hogy mit szeretne. Ha felkerültek a feltétek, akkor márcsak a reszelt sajtot kell rászórni és mehet a sütőbe.

    A sütőt elő kell melegíteni 200 fokra és nagyjából 15 perc alatt készen van a pizzánk (én alul-felül sütős beállítást használok). Legegyszerűbben úgy ellenőrizhető, hogy ha alákukkantunk a tésztának. Ha látszanak rajta a sülésnyomok, akkor már jó. Persze alkalmazható tűpróba is.

    Tipp:

    Ha nem fogy el az tészta, akkor folpackkal letakarva a hűtőben 2 napig is eláll.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá