Zöldbabfőzelék recept

Hozzávalók:
- 1 kg sárga hüvelyű zöldbab
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- őrölt fekete bors
- 2 tk ételízesítő
- 2 tk pirospaprika
- 3 ek liszt
- 2-3 dl tejföl
- 5 dkg vaj
- 1 ek étolaj
- annyi víz, hogy bőven ellepje
Elkészítése:
A zöldbabnak vágjuk le a két végét, majd ízlés szerint daraboljuk fel. A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.
Egy edénybe hevítsük fel a vajat és az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre.
Ezután adjuk hozzá a szintén apróra vágott fokhagymát, majd pár pillanat múlva a feldarabolt zöldbabot.
Keverjük alaposan össze, közben szórjuk meg az ételízesítővel, ízlés szerint sóval és őrölt borssal, öntsük fel annyi vízzel hogy bőven ellepje, majd addig főzzük, míg a zöldbab puhára nem fől.
A tejfölhöz adjuk hozzá a lisztet és a pirospaprikát, majd keverjük simára, csomómentesre.
Ezután öntsük fel egy kevés főzőlével, szintén keverjük simára, majd csorgassuk a forrásban lévő főzelékhez és kevergetve addig főzzük, míg kellően besűrűsödik (közben kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána).
Ameddig a főzelék elkészül készítsünk hozzá ízlés szerint feltétet. Én pl fasírtot sütöttem hozzá, de tálalhatjuk egy szelet sült vagy éppen rántott hússal, de a pörkölt is jól illik hozzá.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »