Spenót főzelék recept
Hozzávalók:
- 70 dkg spenót
- 1 db zsemle (szikkadt)
- 3 ek liszt
- 3-4 ek étolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 l tej
- 2 merőkanálnyi a spenót főzőlevéből
- só (nagyobb csipetnyi)
- 1-2 ek cukor
Elkészítése:
Az előzőleg megfőzött spenótot, és az előzőleg vízbe áztatott zsemlét ízlés szerit botmixerrel is pépesíthetjük, vagy éppen vágódeszkán egy késsel apróra vághatjuk, megkaparhatjuk (én jobban szeretem megkaparni, mert szerintem akkor még az íze is finomabb az elkészült spenótnak).
A szikkadt zsemlét áztassuk be vízbe, majd amikor felpuhult alaposan nyomjuk ki és vágódeszkán egy késsel vágjuk, kaparjuk apróra.
A spenótleveleket enyhén sós vízben főzzük kb. 30 percig, ezután szűrjük le és alaposan csepegtessük le, majd szintén vágjuk, kaparjuk apróra.
Az olajat hevítsük fel, adjuk hozzá a lisztet, és kevergetve pirítsuk világos zsemle színűre, majd vegyük le a tűzről, nyomjuk bele a fokhagymát, keverjük össze és hagyjuk hűlni.
Ezután adjuk hozzá az apróra vágott spenótot és zsemlét, keverjük alaposan össze, majd öntsük fel a tej felével, sózzuk, adjuk hozzá a cukrot, és kevergetve kezdjük el besűríteni.
Közben ahogy sűrűsödik adjunk hozzá 1-2 merőkanálnyit a spenót főzőlevéből és a tejből, majd addig főzzük tovább hogy főzelék sűrűségű legyen. Közben kóstoljuk és ha szükséges akkor adjunk hozzá még egy csipet sót és ízlés szerint cukrot.
Tipp:
Tálaláskor a spenótfőzeléket kínálhatjuk pl. tükörtojással, sült hússal, pörkölttel, vagyis mindenki a maga ízlésének megfelelően.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
11 házi keksz, ami tökéletes egy csésze teához vagy kávéhoz
Ha unod már a klasszikus linzert, próbáld ki ezeket a különleges házi teasü
Tovább olvasom »
Diós, mézes, puncsos – 9 ellenállhatatlan krémes süti, amit mindenki imádni fog
A krémes sütemények az ünnepi asztal igazi ékei – lágyak, édesek és ellenál
Tovább olvasom »
Márton-napi lakoma: 10 libás finomság, amit ki kell próbálnod
Márton napján hagyományosan libát eszünk és újbort kóstolunk, hiszen a néph
Tovább olvasom »
Golyó‑desszertek percek alatt: 8 sütés nélküli finomság
Ha gyorsan kell valami édes kényeztetés, amiben nincs sütő használat, akkor
Tovább olvasom »
Szaftos, omlós, fűszeres – 12 sertéshúsos étel, amit újra és újra elkészítenél
Ha valami igazán laktató és ízletes fogásra vágysz, a sertéshúsos receptek
Tovább olvasom »
Villámreceptek húsimádóknak és rohanóknak
Ebben a válogatásban olyan fogásokat találsz, amit gyorsan elkészíthetsz: l
Tovább olvasom »










