Vörösboros lencsegulyás recept

Hozzávalók:
- 20 dkg lencse (száraz)
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 sárgarépa felkockázva
- 2 petrezselyemgyökér felkockázva
- 1 kis darab zeller felkockázva
- 1 kis darab karalábé felkockázva
- 2 babérlevél
- 1/2 kg apróra vágott sertéscomb (elmaradhat, én tettem bele)
- 10-15 dkg füstölt csülök
- 1/2 szál lángolt kolbász
- 1/2 citrom leve
- 2 dl tejföl
- 1 ek liszt
- 2 dl vörösbor
- só, bors, pirospaprika, őrölt kömény
Tésztához:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 3-4 evőkanál liszt
Elkészítése:
A lencsét alaposan megmossuk, és ha szükséges, kiválogatjuk. Egy nagy lábasban kevés zsíron megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a felaprított zöldségeket. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk pirospaprikával, és hozzáöntjük a vizet, amiben a lencse fő majd (nem azt, amiben megmostuk). Bőven adjunk hozzá vizet, hogy elég leve legyen, mivel a főzés során veszít a mennyiségéből, és a végén behabarjuk.
A lábasba tesszük a babérleveleket és a felkockázott füstölt csülköt is. Amikor a lencse és a hús már majdnem megpuhult, hozzáöntjük a bort, és pár percig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a vékonyra karikázott kolbászt is. Amikor mindent megfelelően puhának találunk, a tejfölben elkeverjük a lisztet, majd két merőkanálnyi levest hozzákeverünk, hogy sima habarást kapjunk. Ezt visszaöntjük a levesbe, alaposan elkeverjük, majd ízesítésként facsarunk bele citromlevet – az ecet helyett, mert a citrom lágyabb ízt ad.
A galuskához felverjük a tojást, majd fokozatosan hozzákeverünk annyi lisztet, amennyit felvesz, hogy sűrű tésztát kapjunk. A villával kisebb galuskákat szaggatunk a levesbe, és ha megfőttek, a leves készen áll a tálalásra.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »