Vörösboros lencsegulyás

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 20 dkg lencse (száraz)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 sárgarépa felkockázva
  • 2 petrezselyemgyökér felkockázva
  • 1 kis darab zeller felkockázva
  • 1 kis darab karalábé felkockázva
  • 2 babérlevél
  • 1/2 kg apróra vágott sertéscomb (elmaradhat, én tettem bele)
  • 10-15 dkg füstölt csülök
  • 1/2 szál lángolt kolbász
  • 1/2 citrom leve
  • 2 dl tejföl
  • 1 ek liszt
  • 2 dl vörösbor
  • só, bors, pirospaprika, őrölt kömény

Tésztához:

  • 1 tojás
  • 3-4 evőkanál liszt

Elkészítése:

A lencsét alaposan megmossuk, és ha szükséges, kiválogatjuk. Egy nagy lábasban kevés zsíron megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a felaprított zöldségeket. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk pirospaprikával, és hozzáöntjük a vizet, amiben a lencse fő majd (nem azt, amiben megmostuk). Bőven adjunk hozzá vizet, hogy elég leve legyen, mivel a főzés során veszít a mennyiségéből, és a végén behabarjuk.

A lábasba tesszük a babérleveleket és a felkockázott füstölt csülköt is. Amikor a lencse és a hús már majdnem megpuhult, hozzáöntjük a bort, és pár percig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a vékonyra karikázott kolbászt is. Amikor mindent megfelelően puhának találunk, a tejfölben elkeverjük a lisztet, majd két merőkanálnyi levest hozzákeverünk, hogy sima habarást kapjunk. Ezt visszaöntjük a levesbe, alaposan elkeverjük, majd ízesítésként facsarunk bele citromlevet – az ecet helyett, mert a citrom lágyabb ízt ad.

A galuskához felverjük a tojást, majd fokozatosan hozzákeverünk annyi lisztet, amennyit felvesz, hogy sűrű tésztát kapjunk. A villával kisebb galuskákat szaggatunk a levesbe, és ha megfőttek, a leves készen áll a tálalásra.