Töltött káposzta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- fél kg darált sertéscomb
- fél kg savanyú káposzta, 4-5 káposzta levél
- 1 kicsi fej vöröshagyma az alaphoz+fél fej reszelve a gombóchoz
- 10-20 dkg füstölt szalonna (aki szereti+füstölt kolbász)
- 5 dkg száraz rizs (kb 1dl)
- pirospaprika, só, bors, szerecsendió, majoránna, kömény (elhagyható, ha valaki nem szereti)
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek liszt
- olaj
- tejföl
Elkészítése:
A káposztát, ha túl savanyúnak ítéljük, mossuk kissé át. A káposztalevelekből vágjuk ki a vastagabb ereket.
A vöröshagymát vágjuk apró kockára. A szalonnát, esetleg, így húsvét után füstölt sonkát, csíkozzuk fel (a kolbászt karikázzuk fel).
A rizst főzzük meg félig.
Egy mélyebb edényben a szalonna felét süssük ki az aprított hagymával, szórjuk meg pirospaprikával, öntsük fel egy-két pohár vízzel és tegyük bele a savanyú káposztának a felét, majd keverjük össze.
A darált húshoz adjuk hozzá a reszelt hagymát, a félig főtt rizst, az ízlés szerinti fűszereket, a tojást és a zúzott fokhagymát. Jól dolgozzuk össze, majd töltsük meg káposztaleveleket.
Tegyük a káposzta tetejére az elkészített töltelékeket, sorakoztassuk rá a maradék füstölt, feldarabolt szalonnát, (sonkát/kolbászt), fedjük be a maradék káposztával és öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje.
Kb 1 órán át, lassú tűzön főzzük. Közben többször rázogassuk meg, de keverni nem szabad (kóstoljuk meg a gombócot).
Ha megfőtt a töltelék, tegyünk bele pirospaprikás rántást és akár tálalhatunk, jó sok tejföllel és friss ropogós kenyérrel!
Jó étvágyat hozzá!