Töltött káposzta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Töltött káposzta

Hozzávalók:

  • fél kg darált sertéscomb
  • fél kg savanyú káposzta, 4-5 káposzta levél
  • 1 kicsi fej vöröshagyma az alaphoz+fél fej reszelve a gombóchoz
  • 10-20 dkg füstölt szalonna (aki szereti+füstölt kolbász)
  • 5 dkg száraz rizs (kb 1dl)
  • pirospaprika, só, bors, szerecsendió, majoránna, kömény (elhagyható, ha valaki nem szereti)
  • 1 tojás
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek liszt
  • olaj
  • tejföl

Elkészítése:

A káposztát, ha túl savanyúnak ítéljük, mossuk kissé át. A káposztalevelekből vágjuk ki a vastagabb ereket.

A vöröshagymát vágjuk apró kockára. A szalonnát, esetleg, így húsvét után füstölt sonkát, csíkozzuk fel (a kolbászt karikázzuk fel).

A rizst főzzük meg félig.

Egy mélyebb edényben a szalonna felét süssük ki az aprított hagymával, szórjuk meg pirospaprikával, öntsük fel egy-két pohár vízzel és tegyük bele a savanyú káposztának a felét, majd keverjük össze.

A darált húshoz adjuk hozzá a reszelt hagymát, a félig főtt rizst, az ízlés szerinti fűszereket, a tojást és a zúzott fokhagymát. Jól dolgozzuk össze, majd töltsük meg káposztaleveleket.

Tegyük a káposzta tetejére az elkészített töltelékeket, sorakoztassuk rá a maradék füstölt, feldarabolt szalonnát, (sonkát/kolbászt), fedjük be a maradék káposztával és öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje.

Kb 1 órán át, lassú tűzön főzzük. Közben többször rázogassuk meg, de keverni nem szabad (kóstoljuk meg a gombócot).

Ha megfőtt a töltelék, tegyünk bele pirospaprikás rántást és akár tálalhatunk, jó sok tejföllel és friss ropogós kenyérrel!

Jó étvágyat hozzá!