Töltött cukkíni bolognai módra recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 3 db (kicsit nagyobb) cukkini
- 1 kg darált sertéshús
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 ek étolaj
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 db paradicsom
- 1 tk só
- 1 tk ételízesítő
- pici őrölt bors
- 1 ek fűszerpaprika
- 1 tk darált (házi) paprika vagy piros arany
- 6-7 db bazsalikom levél
- 2 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Tetejére:
- Karikánként 1-2 db bazsalikom levél
- 3 db paradicsom
- 15 dkg gouda sajt (zsíros)
Elkészítése:
A vöröshagymát apró kockákra vágjuk és az étolajon megfonnyasszuk.
Hozzáadjuk a fokhagymát és a darált húst, majd folytonosan kevergetve addig pároljuk, amíg a hús elmorzsálódik és kifehéredik.
A tűzről levéve beleteszünk 1 db apróra vágott paradicsomot, pár db szintén összevagdalt bazsalikom levelet és a só kivételével az összes fűszert, felöntjük kb. 6-7cl vízzel és időnként megkeverve addig főzzük/pároljuk, amíg a nagyja leve elfő. Ekkor félretesszük és néha rákeverünk, hogy hűljön!
A cukkiniket megmossuk, meghámozzuk, a két végét vastagon levágjuk és kb. 4-5 cm-es darabokra szeleteljük.
Egy hegyes,- vékony pengéjű kés segítségével minden cukkini karikából kivágjuk a magos belsejét és egy tálba téve meghintjük a sóval és 15-20 perig állni hagyjuk, hogy levet eresszen.
A félig kihűlt töltelékhez hozzákeverjük a 2 db egész tojást.
Egy nagyobb tepsibe végigsorakoztatjuk a lecsepegtetett cukkiniket és az elején levágott tömör végeit vékony szeletekre vágva beletesszük a kis lyukakba, ezzel mintegy “poharat” képezve.
A tölteléket belekanalazzuk és ha kiadja, kissé meg is lehet púpozni…
A 3 db paradicsomot vastagabb karikára vágjuk, és minden töltött cukkinire ráteszünk 1 db-ot. Ezután bazsalikom levéllel folytatjuk és a tetejét jó nagy csipet reszelt sajttal zárjuk.
Előmelegített sütőbe téve 200 fokon sütjük 30-35 percet, majd 230 fokra emelve további 10 percig (légkeveréssel) kicsit megpirítjuk a tetejét!
Miután elkészült, várjunk vele 10 percet, hogy a hús beszívja a keletkezett szaftot és nem mellesleg pihentetés után csodálatosan felvágható, nem fog szétesni!
Jó étvágyat kívánok!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »









