Töltött cukkíni bolognai módra

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat
Töltött cukkíni bolognai módra

Hozzávalók:

  • 3 db (kicsit nagyobb) cukkini
  • 1 kg darált sertéshús
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 ek étolaj
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 db paradicsom
  • 1 tk só
  • 1 tk ételízesítő
  • pici őrölt bors
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 1 tk darált (házi) paprika vagy piros arany
  • 6-7 db bazsalikom levél
  • 2 db tojás

Tetejére:

  • Karikánként 1-2 db bazsalikom levél
  • 3 db paradicsom
  • 15 dkg gouda sajt (zsíros)

Elkészítése:

A vöröshagymát apró kockákra vágjuk és az étolajon megfonnyasszuk.

Hozzáadjuk a fokhagymát és a darált húst, majd folytonosan kevergetve addig pároljuk, amíg a hús elmorzsálódik és kifehéredik.

A tűzről levéve beleteszünk 1 db apróra vágott paradicsomot, pár db szintén összevagdalt bazsalikom levelet és a só kivételével az összes fűszert, felöntjük kb. 6-7cl vízzel és időnként megkeverve addig főzzük/pároljuk, amíg a nagyja leve elfő. Ekkor félretesszük és néha rákeverünk, hogy hűljön!

A cukkiniket megmossuk, meghámozzuk, a két végét vastagon levágjuk és kb. 4-5 cm-es darabokra szeleteljük.

Egy hegyes,- vékony pengéjű kés segítségével minden cukkini karikából kivágjuk a magos belsejét és egy tálba téve meghintjük a sóval és 15-20 perig állni hagyjuk, hogy levet eresszen.

A félig kihűlt töltelékhez hozzákeverjük a 2 db egész tojást.

Egy nagyobb tepsibe végigsorakoztatjuk a lecsepegtetett cukkiniket és az elején levágott tömör végeit vékony szeletekre vágva beletesszük a kis lyukakba, ezzel mintegy “poharat” képezve.

A tölteléket belekanalazzuk és ha kiadja, kissé meg is lehet púpozni…

A 3 db paradicsomot vastagabb karikára vágjuk, és minden töltött cukkinire ráteszünk 1 db-ot. Ezután bazsalikom levéllel folytatjuk és a tetejét jó nagy csipet reszelt sajttal zárjuk.

Előmelegített sütőbe téve 200 fokon sütjük 30-35 percet, majd 230 fokra emelve további 10 percig (légkeveréssel) kicsit megpirítjuk a tetejét!

Miután elkészült, várjunk vele 10 percet, hogy a hús beszívja a keletkezett szaftot és nem mellesleg pihentetés után csodálatosan felvágható, nem fog szétesni!

Jó étvágyat kívánok!