Szaftos husi recept
Hozzávalók:
- kb 8 szelet hús (ez lehet akár sertés vagy csirke is)
- Fűszerek: só, bors, sertés fűszerkeverék, vegeta ízlés szerint
- 2 ek méz
- 0,5 dl olaj
- 2 fej lilahagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 6 dl alaplé (mehet leveskockából is, 1 kocka elég erre a mennyiségre)
- 1 dl paradicsomlé
- 2 kk mustár
- 1 babérlevél
- 1 üveg sárgarépás borsó
Elkészítése:
A húst a felszeleteljü, majd ízesítjük/fűszerezzük ízlés szerint (én a mézet adok hozzá, sózni, borsozni szoktam, teszek rá sertés fűszersót vagy vegetát, majd ezzel jól bekenem a husikat. Itt hozzádhatjuk rögtön már a mustárt és a paradicsomlevet is!) Ha van elég időnk, akkor hagyhatjuk picit pácolódni is a húst a fűszerekben.
Egy nagy serpenyőben felhevítjük az olajat és aranybarnára sütjük a húsok mindkét oldalát.
A húsokat kiszedjük és a fennmaradt zsiradékon pár perig pirítjuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát is. Mehet vissza rá a hús, ráöntünk kb 2 dl-t az alapléből, hozzáadjuk a mustárt, a paradicsomlevet, a vegetát és a borsot, ha ezt nemtettem meg már az elején, majd hozzáöntjük a maradék alaplevet isés beletesszük a babérlevelet is.
Lefedve főzzük. Végül hozzáöntöm a sárgarépás borsót és lefedve hagyjuk tovább főnini még kb 20 percig, illetve amíg a szaft szépen be nem sűrűsödik. Krumplipürével vagy rizzsel tálaljuk.