Sokac bab recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 80 dkg füstölt hús
- 80 dkg sertéscomb vagy marhacomb
- 1/2 kg, előző este beáztatott szárazbab
- 2 fej vöröshagyma
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 3 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 kisebb zeller
- 1 TV paprika
- 3 paradicsom
- 1 kis csokor zellerzöld
- 2 nagyobb ek pirospaprika
- ízlés szerint babérlevél, őrölt bors, köménymag, ételízesítő
- pár cseresznyepaprika
- házilag készített 1-2 ek pirosarany
- 8 személyes babfőző cserépedény
Elkészítése:
Első lépésként egy kisebb tüzet rakunk, meggyújtjuk és hagyjuk, hogy izzó parázsra égjen.
Azalatt a húsokat, a vöröshagymát, a paprikát és a paradicsomot nagyobb kockákra, a zöldségeket hasábra, a fokhagymát apróra vágjuk.
A babfőző edénybe a füstölt hússal kezdve a sort, rétegezzük az összes hozzávalót.
Rátesszük a babérlevelet és a köménymagot, majd felöntjük langyos vagy melegvízzel és az így előkészített cserépedényt elhelyezzük közvetlen a parázs mellé.
Nagyjából egy óra múlva elkezd habzani, később szép lassan felforr. Hagyjuk kicsit főni és folyamatos kóstolgatás mellett hozzáadhatjuk a többi fűszert.
A tűzrakást kisebb szárazfa hasábok égetésével szabályozzuk, ha nagyon forr, akkor elhúzzuk a parazsat, ha kevésbé, akkor pedig közelebb toljuk, de soha ne a cserépedényt mozgassuk, mindig csak a parazsat!
Az elfőtt lét időnként meleg vízzel pótoljuk.
Kb 4 óra főzés után készül el ez a mennyei, laktató étel.
A cserépedényt óvatosan elemeljük a parázs mellől és így, ahogyan elkészült szervírozzuk, friss kenyérrel és ízlés szerint cseresznyepaprikával, tejföllel, ecettel kínálhatjuk.
Jó étvágyat kívánok!
Tipp:
Nagyon finom és rendkívül laktató étel, “ahány ház, annyi szokás” alapon készítik, de a lényeg mindig ugyanaz. A füstölt hús és a bab alapíze nagyon jól harmonizál! Talán attól ilyen finom és különleges, mert nagyon lassan készül, lassan forr és az ízek, az aromák nem főnek ki belőle.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »
Gyümölcsös csábítás – 12 frissítő torta, amiből egy szelet sosem elég
Sütni sem mindig kell ahhoz, hogy igazán lenyűgöző desszertet varázsolj az
Tovább olvasom »