Sokac bab recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 80 dkg füstölt hús
- 80 dkg sertéscomb vagy marhacomb
- 1/2 kg, előző este beáztatott szárazbab
- 2 fej vöröshagyma
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 3 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 kisebb zeller
- 1 TV paprika
- 3 paradicsom
- 1 kis csokor zellerzöld
- 2 nagyobb ek pirospaprika
- ízlés szerint babérlevél, őrölt bors, köménymag, ételízesítő
- pár cseresznyepaprika
- házilag készített 1-2 ek pirosarany
- 8 személyes babfőző cserépedény
Elkészítése:
Első lépésként egy kisebb tüzet rakunk, meggyújtjuk és hagyjuk, hogy izzó parázsra égjen.
Azalatt a húsokat, a vöröshagymát, a paprikát és a paradicsomot nagyobb kockákra, a zöldségeket hasábra, a fokhagymát apróra vágjuk.
A babfőző edénybe a füstölt hússal kezdve a sort, rétegezzük az összes hozzávalót.
Rátesszük a babérlevelet és a köménymagot, majd felöntjük langyos vagy melegvízzel és az így előkészített cserépedényt elhelyezzük közvetlen a parázs mellé.
Nagyjából egy óra múlva elkezd habzani, később szép lassan felforr. Hagyjuk kicsit főni és folyamatos kóstolgatás mellett hozzáadhatjuk a többi fűszert.
A tűzrakást kisebb szárazfa hasábok égetésével szabályozzuk, ha nagyon forr, akkor elhúzzuk a parazsat, ha kevésbé, akkor pedig közelebb toljuk, de soha ne a cserépedényt mozgassuk, mindig csak a parazsat!
Az elfőtt lét időnként meleg vízzel pótoljuk.
Kb 4 óra főzés után készül el ez a mennyei, laktató étel.
A cserépedényt óvatosan elemeljük a parázs mellől és így, ahogyan elkészült szervírozzuk, friss kenyérrel és ízlés szerint cseresznyepaprikával, tejföllel, ecettel kínálhatjuk.
Jó étvágyat kívánok!
Tipp:
Nagyon finom és rendkívül laktató étel, “ahány ház, annyi szokás” alapon készítik, de a lényeg mindig ugyanaz. A füstölt hús és a bab alapíze nagyon jól harmonizál! Talán attól ilyen finom és különleges, mert nagyon lassan készül, lassan forr és az ízek, az aromák nem főnek ki belőle.