Sokac bab recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 80 dkg füstölt hús
- 80 dkg sertéscomb vagy marhacomb
- 1/2 kg, előző este beáztatott szárazbab
- 2 fej vöröshagyma
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 3 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 kisebb zeller
- 1 TV paprika
- 3 paradicsom
- 1 kis csokor zellerzöld
- 2 nagyobb ek pirospaprika
- ízlés szerint babérlevél, őrölt bors, köménymag, ételízesítő
- pár cseresznyepaprika
- házilag készített 1-2 ek pirosarany
- 8 személyes babfőző cserépedény
Elkészítése:
Első lépésként egy kisebb tüzet rakunk, meggyújtjuk és hagyjuk, hogy izzó parázsra égjen.
Azalatt a húsokat, a vöröshagymát, a paprikát és a paradicsomot nagyobb kockákra, a zöldségeket hasábra, a fokhagymát apróra vágjuk.
A babfőző edénybe a füstölt hússal kezdve a sort, rétegezzük az összes hozzávalót.
Rátesszük a babérlevelet és a köménymagot, majd felöntjük langyos vagy melegvízzel és az így előkészített cserépedényt elhelyezzük közvetlen a parázs mellé.
Nagyjából egy óra múlva elkezd habzani, később szép lassan felforr. Hagyjuk kicsit főni és folyamatos kóstolgatás mellett hozzáadhatjuk a többi fűszert.
A tűzrakást kisebb szárazfa hasábok égetésével szabályozzuk, ha nagyon forr, akkor elhúzzuk a parazsat, ha kevésbé, akkor pedig közelebb toljuk, de soha ne a cserépedényt mozgassuk, mindig csak a parazsat!
Az elfőtt lét időnként meleg vízzel pótoljuk.
Kb 4 óra főzés után készül el ez a mennyei, laktató étel.
A cserépedényt óvatosan elemeljük a parázs mellől és így, ahogyan elkészült szervírozzuk, friss kenyérrel és ízlés szerint cseresznyepaprikával, tejföllel, ecettel kínálhatjuk.
Jó étvágyat kívánok!
Tipp:
Nagyon finom és rendkívül laktató étel, “ahány ház, annyi szokás” alapon készítik, de a lényeg mindig ugyanaz. A füstölt hús és a bab alapíze nagyon jól harmonizál! Talán attól ilyen finom és különleges, mert nagyon lassan készül, lassan forr és az ízek, az aromák nem főnek ki belőle.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Frissítő gyümölcsök és isteni krémek – 12 tökéletes desszert, amit egyszerűen muszáj kipróbálnod!
A gyümölcsök és a lágy krémek tökéletes párost alkotnak, ha frissítő és ell
Tovább olvasom »
Egészséges étkezés a munkahelyen – a Jooble szakértői véleménye (x)
Szeretnél hosszú távon fenntartható egészséges életmódot élni, de a munkahe
Tovább olvasom »
Ropogós, sajtos, omlós – 10 sós süti, amit imádni fogsz
A sós sütemények mindig biztos sikert aratnak, legyen szó vendégvárásról, e
Tovább olvasom »
12 házi ostyasüti, amit nem lehet abbahagyni
Az ostyás sütemények mindig könnyed, ropogós és krémes kombinációjukkal hód
Tovább olvasom »
A kávé szerelmeseinek – 8 süti, amit imádni fogtok
A kávé nemcsak a reggelek elengedhetetlen része, hanem a desszertek világáb
Tovább olvasom »
Krémes csodák – 12 ellenállhatatlan krémes süti recept
A sütemények világában a krémes desszertek mindig különleges helyet foglaln
Tovább olvasom »