Rakott tengeri halfilé zöldségekkel recept
Hozzávalók:
- 80 dkg hekkfilé
- 1 bögre barna rizs
- 1 db nagy zellergumó (50 dkg)
- 2 db cukkini
- 2 db kaliforniai paprika
- 1 csomó újhagyma
- 2 ek olívaolaj
- 1 kávéskanál citrombors
- 2 tk hal fűszerkeverék
- 1 csipet fehérbors
- 5 dl főzőtejszín
- 2 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 ek keményítő
- só
- vaj, zsemlemorzsa a tepsi kikenéshez
Elkészítése:
A barna rizst kuktában megfőzöm, ehhez a rizst felöntöm 3 bögre vízzel, sózom, lezárom a kukta fedelét és a fütyüléstől számított 15 percig mérsékelt tűzön főzöm, majd elzárom a tüzet alatta és megvárom, amíg a kukta elengedi az összes gőzt. Ha a kukta fedele nyitható, elkészült a rizs.
Ha fagyasztott a hal, akkor kiolvasztom, és 1 centis kockákra aprítom. A zellert kisebb, paprikát nagyobb kockára vágom, az újhagymát zöldjével együtt felszeletelem.
Nekem ebbe az ételbe a cukkini helyett egy fél főzőtök került, amit nagyobb szeletekre vágok.
A felaprított zellert az olajon megpirítom, közben megszórom citromborssal. A végén sózom. Elég csak félpuhára pirítani, mert úgy is össze lesz sütve a többi hozzávalóval együtt.
Egy közepes méretű tepsit kikenek vajjal, meghintem zsemlemorzsával.
Az elkészült rizst összekeverem a pirított zellerkockával, felaprított paprikával, tökkel (cukkinival), újhagymával és a felét a tepsi aljára terítem. Enyhén megsózom.
Rárétegezem a felkockázott halat és megsózom.
A tejszínt simára keverem a tojásokkal, keményítővel, csipet sóval és fehérborssal, a felét ráöntöm a halra, majd meghintem hal fűszerkeverék felével.
Befedem a rizses, zöldséges keverékkel, rálocsolom a tejszínes keveréket, sózom és meghintem a maradék halas fűszerrel.
Sütőbe tolom és 220 fokon kb. 30 perc alatt pirosra sütöm a tetejét.
Ha kész 30 perc hűlés után kockára vágva tálalom.
Tipp:
A citrombors durvára darált borsot, citromhéjat és citrom aromát tartalmaz.
Hal fűszer keverék összetevői: fűszerpaprika, fokhagyma és vöröshagyma granulátum, fehérbors, kapor, csili, bazsalikom, koriander.