Rakott tengeri halfilé zöldségekkel

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

  • 80 dkg hekkfilé
  • 1 bögre barna rizs
  • 1 db nagy zellergumó (50 dkg)
  • 2 db cukkini
  • 2 db kaliforniai paprika
  • 1 csomó újhagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 kávéskanál citrombors
  • 2 tk hal fűszerkeverék
  • 1 csipet fehérbors
  • 5 dl főzőtejszín
  • 2 db tojás
  • 2 ek keményítő
  • vaj, zsemlemorzsa a tepsi kikenéshez

Elkészítése:

A barna rizst kuktában megfőzöm, ehhez a rizst felöntöm 3 bögre vízzel, sózom, lezárom a kukta fedelét és a fütyüléstől számított 15 percig mérsékelt tűzön főzöm, majd elzárom a tüzet alatta és megvárom, amíg a kukta elengedi az összes gőzt. Ha a kukta fedele nyitható, elkészült a rizs.

Ha fagyasztott a hal, akkor kiolvasztom, és 1 centis kockákra aprítom. A zellert kisebb, paprikát nagyobb kockára vágom, az újhagymát zöldjével együtt felszeletelem.

Nekem ebbe az ételbe a cukkini helyett egy fél főzőtök került, amit nagyobb szeletekre vágok.

A felaprított zellert az olajon megpirítom, közben megszórom citromborssal. A végén sózom. Elég csak félpuhára pirítani, mert úgy is össze lesz sütve a többi hozzávalóval együtt.

Egy közepes méretű tepsit kikenek vajjal, meghintem zsemlemorzsával.

Az elkészült rizst összekeverem a pirított zellerkockával, felaprított paprikával, tökkel (cukkinival), újhagymával és a felét a tepsi aljára terítem. Enyhén megsózom.

Rárétegezem a felkockázott halat és megsózom.

A tejszínt simára keverem a tojásokkal, keményítővel, csipet sóval és fehérborssal, a felét ráöntöm a halra, majd meghintem hal fűszerkeverék felével.

Befedem a rizses, zöldséges keverékkel, rálocsolom a tejszínes keveréket, sózom és meghintem a maradék halas fűszerrel.

Sütőbe tolom és 220 fokon kb. 30 perc alatt pirosra sütöm a tetejét.

Ha kész 30 perc hűlés után kockára vágva tálalom.

Tipp:

A citrombors durvára darált borsot, citromhéjat és citrom aromát tartalmaz.
Hal fűszer keverék összetevői: fűszerpaprika, fokhagyma és vöröshagyma granulátum, fehérbors, kapor, csili, bazsalikom, koriander.