Krémes francia rakott burgonya recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 4 ek olívaolaj
- 1 kk kakukkfű (szárított)
- 2 evőkanál finomliszt
- 5 dl tej
- 2,5 dl víz
- szerecsendió ízlés szerint
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 kg burgonya
- 10 dkg reszelt sajt
Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A fokhagymát megpucoljuk és felaprítjuk. A hagymát meghámozzuk és vékonyan felszeleteljük. A hagymát, fokhagymát és a kakukkfüvet az olajban, egy serpenyőben kb 5 percig pároljuk.
A lisztet rászórjuk és kissé megpirítjuk. A tejjel és vízzel apránként felengedjük és állandóan kevergetve, 5 perc alatt kissé besűrítjük. Szerecsendióval, sóval, borssal ízesítjük, majd félretesszük.
A burgonyát meghámozzuk és vékony szeletekre vágjuk. 1/3-át egy vajjal kikent tűzálló tál aljára terítjük, majd a hagymás szósz felét ráöntjük. Most a burgonya másik 1/3-át rárakjuk, a szósz másik felét rásimítjuk, majd a maradék burgonyával betakarjuk és végül rászórjuk a reszelt sajtot.
A sütőben alufóliával lefedve kb 40 percig sütjük, majd levesszük az alufóliát és további 10 percig pirítjuk. Azonnal tálaljuk!
Jó étvágyat!
Tipp:
Én utálom a burgonya szót, nekem az krumpli! DE ehhez a finomsághoz nem tudtam krumplit írni, mert annyira elegáns étel! Szinte szétolvad a szánkban ez a zsírszegény BURGONYAÉTEL! Szóval aki már kicsit unja a hagyományos kolbászos-tojásos-virslis-tejfölös rakott KRUMPLIT, annak bátran ajánlom ezt a könnyen elkészíthető ételt.
A krémes francia rakott burgonya kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 4 g
Szénhidrát: 20 g
Zsír: 3 g