Rakott káposzta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 kisebb fej káposzta
- 50 dkg savanyú káposzta
- 1 l paradicsomlé
- 4 fej vöröshagyma
- 50 dkg darált hús
- pirospaprika, só, bors, kurkuma, őrölt kömény ízlés szerint
- kb 25-30 dkg rizs
- 4-5- dl tejföl
- 1 szál füstölt kolbász
- zsemlemorzsa
- kevés zsiradék
Elkészítése:
A meghámozott hagymákat apróra vágom és a felhevített zsiradékon megpárolom, pirítom. Ha kész elfelezem. Az egyik felét fűszerezem, pirospaprikával, sóval, borssal, kurkumával és a köménnyel, majd a darált húst ráteszem és kevés vízzel felöntve pörköltet főzök belőle.
A másik felét szintén fűszerezem, de csak sóval, borssal, hozzáadom szeletelt káposztát, illetve a leszűrt savanyú káposztát és a paradicsomlével felöntve sűrűre főzöm (lehet, hogy nem lesz szükség az összes paradicsomlére. Függ a káposztától, hogy mennyire leveses!).
A rizsből szokott módon párolt rizst készítek.
A kész pörköltet leszűröm. Ha esetleg a káposzta sem sikerülne sűrűre, akkor azt is leszűröm.
Egy tűzálló tálat kikenek zsiradékkal és megszórom zsemlemorzsával. Az aljára rakok a káposztából és megkenem tejföllel. Erre rizst teszek és azt is megkenem tejföllel, majd pörköltet teszek rá és azt is megkenem tejföllel. Addig folytatom a rétegezést, amíg az összetevők el nem elfogynak. Legfelső réteg káposzta illetve tejföl legyen. Arra rákarikázom a kolbászt és megszórom zsemlemorzsával.
Közepesen forró sütőben, 180 fokon pirosra sütöm kb 30 perc alatt.