Rakott káposzta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kisebb fej káposzta
  • 50 dkg savanyú káposzta
  • 1 l paradicsomlé
  • 4 fej vöröshagyma
  • 50 dkg darált hús
  • pirospaprika, só, bors, kurkuma, őrölt kömény ízlés szerint
  • kb 25-30 dkg rizs
  • 4-5- dl tejföl
  • 1 szál füstölt kolbász
  • zsemlemorzsa
  • kevés zsiradék

Elkészítése:

A meghámozott hagymákat apróra vágom és a felhevített zsiradékon megpárolom, pirítom. Ha kész elfelezem. Az egyik felét fűszerezem, pirospaprikával, sóval, borssal, kurkumával és a köménnyel, majd a darált húst ráteszem és kevés vízzel felöntve pörköltet főzök belőle.

A másik felét szintén fűszerezem, de csak sóval, borssal, hozzáadom szeletelt káposztát, illetve a leszűrt savanyú káposztát és a paradicsomlével felöntve sűrűre főzöm (lehet, hogy nem lesz szükség az összes paradicsomlére. Függ a káposztától, hogy mennyire leveses!).

A rizsből szokott módon párolt rizst készítek.

A kész pörköltet leszűröm. Ha esetleg a káposzta sem sikerülne sűrűre, akkor azt is leszűröm.

Egy tűzálló tálat kikenek zsiradékkal és megszórom zsemlemorzsával. Az aljára rakok a káposztából és megkenem tejföllel. Erre rizst teszek és azt is megkenem tejföllel, majd pörköltet teszek rá és azt is megkenem tejföllel. Addig folytatom a rétegezést, amíg az összetevők el nem elfogynak. Legfelső réteg káposzta illetve tejföl legyen. Arra rákarikázom a kolbászt és megszórom zsemlemorzsával.

Közepesen forró sütőben, 180 fokon pirosra sütöm kb 30 perc alatt.