Rakott kelkáposzta recept

Hozzávalók:
- 2 közepes fej kelkáposzta
- 1 bögre rizs
- 1/2 kg darált hús
- 2 közepes fej hagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- pirospaprika
- őrölt köménymag
- 1 nagy pohár tejföl
- olaj/zsír
Elkészítése:
A kelkáposzta külső leveleit eltávolítjuk, a káposztát felcsíkozzuk, és egy nagy lábasban annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje. A vizet sózzuk, és megszórjuk köménnyel, majd a káposztát puhára főzzük.
Közben a rizst kevés olajon vagy zsíron megpirítjuk, majd hozzáadunk 1,5-2 bögre vizet. (Ha jázmin rizst használunk, valamivel kevesebb víz is elegendő.) A rizst sózzuk, lefedjük, és kis lángon puhára pároljuk.
A hagymát apróra vágjuk, és zsiradékon üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd a darált húst, amit fehéredésig kevergetünk. A húst megszórjuk pirospaprikával, sóval, borssal, és egy kevés köményt is adunk hozzá. Puhára főzzük, és ha szükséges, egy kis vizet adunk hozzá, hogy szaftos maradjon.
Amikor minden elkészült, a káposztát leszűrjük, és összekeverjük a rizzsel. Ha szeretnénk, a rizst és a darált húsos ragut is összeforgathatjuk.
Egy 19×29 cm-es jénai tál aljára káposztát teszünk, erre rétegezzük a rizses húst, majd ismét káposztát. A rétegezést addig folytatjuk, amíg káposztával zárjuk az ételt.
A tejfölt simára keverjük, és egy kevés vizet adunk hozzá, hogy hígabb legyen. A tejfölt egyenletesen eloszlatjuk a réteg tetején. Az egészet 190 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és addig sütjük, amíg a tejföl szép aranybarnára pirul a tetején.
Kicsit hosszadalmas elkészíteni, de megéri! Mosogatni való lesz bőven, de a végeredmény kárpótol érte. 😄
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

8 észveszejtő gyümölcsös süti, sütés nélkül!
Ha beköszönt a nyár, vagy egyszerűen csak nincs kedvünk bekapcsolni a sütőt
Tovább olvasom »
7 étel, amit valójában nem is úgy kellene tárolni, ahogy gondolod
Van az úgy, hogy azt hisszük, jól csináljuk – aztán kiderül, hogy mégsem. K
Tovább olvasom »
10 ikonikus magyar étel, amit a külföldiek furcsának tartanak
A magyar konyha gazdag, ízgazdag, és erősen fűszeres – mi ezt szeretj
Tovább olvasom »
9 étel, amit nem is tudtál, hogy véletlenül találták fel
Sok ikonikus étel és ital mögött nem gondosan megtervezett recept áll, hane
Tovább olvasom »
10 érdekesség a fűszerekről, amit még a nagymamád sem biztos, hogy tud
A magyar konyha elképzelhetetlen fűszerek nélkül – gondoljunk csak a pirosp
Tovább olvasom »
10 dolog, amit nem tudtál a fokhagymáról
A fokhagyma sokunk konyhájának alapköve: ad egy csipet karaktert minden éte
Tovább olvasom »