Rakott kelkáposzta recept

Hozzávalók:
- 2 közepes fej kelkáposzta
- 1 bögre rizs
- 1/2 kg darált hús
- 2 közepes fej hagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- pirospaprika
- őrölt köménymag
- 1 nagy pohár tejföl
- olaj/zsír
Elkészítése:
A kelkáposzta külső leveleit eltávolítjuk, a káposztát felcsíkozzuk, és egy nagy lábasban annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje. A vizet sózzuk, és megszórjuk köménnyel, majd a káposztát puhára főzzük.
Közben a rizst kevés olajon vagy zsíron megpirítjuk, majd hozzáadunk 1,5-2 bögre vizet. (Ha jázmin rizst használunk, valamivel kevesebb víz is elegendő.) A rizst sózzuk, lefedjük, és kis lángon puhára pároljuk.
A hagymát apróra vágjuk, és zsiradékon üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd a darált húst, amit fehéredésig kevergetünk. A húst megszórjuk pirospaprikával, sóval, borssal, és egy kevés köményt is adunk hozzá. Puhára főzzük, és ha szükséges, egy kis vizet adunk hozzá, hogy szaftos maradjon.
Amikor minden elkészült, a káposztát leszűrjük, és összekeverjük a rizzsel. Ha szeretnénk, a rizst és a darált húsos ragut is összeforgathatjuk.
Egy 19×29 cm-es jénai tál aljára káposztát teszünk, erre rétegezzük a rizses húst, majd ismét káposztát. A rétegezést addig folytatjuk, amíg káposztával zárjuk az ételt.
A tejfölt simára keverjük, és egy kevés vizet adunk hozzá, hogy hígabb legyen. A tejfölt egyenletesen eloszlatjuk a réteg tetején. Az egészet 190 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és addig sütjük, amíg a tejföl szép aranybarnára pirul a tetején.
Kicsit hosszadalmas elkészíteni, de megéri! Mosogatni való lesz bőven, de a végeredmény kárpótol érte. 😄
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mire jó egy konyhai pároló és hogyan használd? (x)
A konyhai pároló, mint konyhai eszköz talán nem tűnik nélkülözhetetlennek,
Tovább olvasom »
Mit kezdjünk a maradék sonkával? 7 ötlet hétfő estére
A húsvéti sonkából szinte mindig marad, és bár egy darabig még jólesik egy
Tovább olvasom »
5 töltött tojás, amitől leesik az állad – húsvéti klasszikus újragondolva
A húsvéti tojás nem csak dísz lehet – mutatunk öt isteni töltött tojás rece
Tovább olvasom »
12 sós vendégváró húsvétra – pogácsák és rágcsák a locsolóknak
Húsvétkor nemcsak a sonkás-tojásos reggeli kerül az asztalra, hanem az apró
Tovább olvasom »
Húsvéti édes sütemények, amik ünnepi hangulatot varázsolnak
A húsvéti asztalról nem hiányozhatnak az édes finomságok sem, hiszen ezek k
Tovább olvasom »
Ünnepi reggelik húsvétra – sonkás, tojásos, tormás finomságok egy helyen
A húsvéti reggeliknek különleges hangulata van: sonkaillat, friss torma, to
Tovább olvasom »