Hozzávalók:
Elkészítése:
A kelkáposzta külső leveleit eltávolítjuk, a káposztát felcsíkozzuk, és egy nagy lábasban annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje. A vizet sózzuk, és megszórjuk köménnyel, majd a káposztát puhára főzzük.
Közben a rizst kevés olajon vagy zsíron megpirítjuk, majd hozzáadunk 1,5-2 bögre vizet. (Ha jázmin rizst használunk, valamivel kevesebb víz is elegendő.) A rizst sózzuk, lefedjük, és kis lángon puhára pároljuk.
A hagymát apróra vágjuk, és zsiradékon üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd a darált húst, amit fehéredésig kevergetünk. A húst megszórjuk pirospaprikával, sóval, borssal, és egy kevés köményt is adunk hozzá. Puhára főzzük, és ha szükséges, egy kis vizet adunk hozzá, hogy szaftos maradjon.
Amikor minden elkészült, a káposztát leszűrjük, és összekeverjük a rizzsel. Ha szeretnénk, a rizst és a darált húsos ragut is összeforgathatjuk.
Egy 19×29 cm-es jénai tál aljára káposztát teszünk, erre rétegezzük a rizses húst, majd ismét káposztát. A rétegezést addig folytatjuk, amíg káposztával zárjuk az ételt.
A tejfölt simára keverjük, és egy kevés vizet adunk hozzá, hogy hígabb legyen. A tejfölt egyenletesen eloszlatjuk a réteg tetején. Az egészet 190 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és addig sütjük, amíg a tejföl szép aranybarnára pirul a tetején.
Kicsit hosszadalmas elkészíteni, de megéri! Mosogatni való lesz bőven, de a végeredmény kárpótol érte. 😄