Óriás kagyló húsos töltelékkel recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 kg darált hús
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 ek étolaj
- 20 dkg friss csiperke gomba
- 1 kk só
- csipet bors
- 1 tk morzsolt vagy 1 kisebb csokor frissen aprított petrezselyemzöld
- csipet oregánó
- 1 ek fűszerpaprika
- 1 kis konzerv paradicsompüré
- 1 tk étkezési keményítő
- 1 cs (50 dkg) óriás kagyló tészta
Tetejére:
- kb 300 g tejföl
- csipet só
- csipet bors
- 20 dkg trappista sajt
Elkészítése:
A felaprított vöröshagymát és a zúzott fokhagymát kissé megfuttatjuk az étolajon és hozzáadjuk a darált húst és a megtisztított, vékonyan felszeletelt gombát, majd 7-8 percig együtt pároljuk.
A tűzről levéve hozzáadjuk a fűszereket és a paradicsompürét. Ha nagyon száraz, egy pici vízzel felönthetjük és 20-22 perc alatt összefőzzük a húsalapot.
Miután szépen összefőtt, az étkezési keményítőt elkeverjük 1-2 ek vízzel és besűrűsítjük vele a már elkészült tölteléket.
A száraztésztát bő, sós vízben félig roppanósra főzzük (tehetünk a főzővízbe kb 0,5 dl étolajat, így tuti nem ragadnak össze a kagylók!), majd egyszer hideg vízzel átöblítjük és leszűrjük.
Egy tepsit vagy tűzálló tálat vékonyan kikenünk margarinnal vagy étolajjal és egy kisebb kanál segítségével megtöltött kagylókkal végigrakjuk. Ha soknak bizonyul az alapanyag, egyik-másik töltött tészta tetejére is el lehet osztani (az én 31*37 cm-es tepsim kevésnek bizonyult, 10-12 kagyló teteje emeletes lett).
A sajtot lereszeljük, a felét a sóval és borssal hozzákeverjük a tejfölhöz, majd kis kávéskanállal halmokat teszünk a hústöltelékek tetejére és a sajt másik felét pedig rászórjuk.
Csipet füstölt paprikával díszíthetjük és 200 fokra előmelegített sütőbe téve kb 20-22 perc alatt szép világos színűre sütjük.
A család néhány tagja finom, habos krumplipürével, én inkább savanyúsággal fogyasztom.
Jó étvágyat kívánok!
Tipp:
Készíteni szoktam ezt az óriás kagylótésztát sima tejföl, sajt és fűszerek keverékével hús nélkül és úgy is nagyon finom!