Lecsós rakott cukkini recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 2 közepes cukkini
Raguhoz:
- 50 dkg darált sertéshús
- 1 fej vöröshagyma
- 2 paprika
- 2 paradicsom
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 ek őrölt pirospaprika
- ízlés szerint: oregánó, majoránna, bazsalikom, só, bors
- kevés zsiradék
Besamelhez:
- 5 dkg vaj
- 1 ek liszt
- 2 dl langyos tej
- 2 dl tejföl
- szerecsendió ízlés szerint
Továbbá:
- reszelt sajt
- zsemlemorzsa
Elkészítése:
A raguhoz a hagymát meghámozzuk és felaprítjuk a paprikával és a paradicsommal együtt.
Zsiradékot hevítünk, majd elkezdjük dinsztelni rajta a hagymát. Rászórjuk a paprikát és gyors mozdulatokkal elkeverjük, majd hozzáadjuk a paradicsomot, paprikát és kevés vízzel felöntjük. Amikor már kezd összeesni, akkor hozzáadjuk a húst. Ha kell, akkor pótoljuk alatta a vizet és közben ízesítjük a zúzott fokhagymával, sóval, borssal, oregánóval és majoránnával. A ragut készre főzzük.
A besamelhez a vajat felolvasztjuk, majd megpirítjuk rajta a lisztet. Ráöntjük a langyos tejet és gyors mozdulatokkal csomómentesre keverjük. Amint besűrűsödik, akkor levesszük a tűzről, hozzáadjuk a szerecsendiót és a tejfölt, majd homogénre keverjük az egészet.
A cukkinit kb ujjnyi vastag karikára vágjuk.
A tepsit vagy sütőformát kivajazzuk és meghintjük zsemlemorzsával. Az alját kitesszük cukkinikarikákkal, majd rákenjük a besamel felét és elterítjük rajta a ragut. A húsra sajtot szórunk, erre újabb sor cukkinit teszünk, amit megszórunk kevés zsemlemorzsával, majd rákenjük a maradék besamelt és az egészet befedjük sajttal.
200 fokos sütőben kb 40 perc alatt szép pirosra sütjük.