Kapros tökfőzelék benne főtt pulykagombóccal recept
Hozzávalók:
Gombóchoz:
- 25 dkg darált pulykacomb
- 1 egész kicsit
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 1 egész kis fej vöröshagyma
- 0,5 kk só
- 1 nagy csipet őrölt bors
- 0,5 kk házi fokhagymakrém
- 3 csapott ek zsemlemorzsa
Továbbá:
- 2 közepes, zsenge tök
- Kb. 0,5-1 dl víz
- 1 púpos kk só
- 1 nagy csipet bors
- 2 púpos ek liszt
- 3 ek olaj
- 1 csapott kk fűszerpaprika
- 3 dl tejföl
- 1 nagy csokor friss kapor
Elkészítése:
Először a gombócokat készítjük el. A darált húst egy tálban összeforgatjuk a tojással, zsemlemorzsával, a jó apró kockára vágott vöröshagymával, sóval, borssal, fokhagymakrémmel.
Egész apró golyókat sodrunk belőle és egy tálcára sorakoztatjuk.
A megtisztított, meghámozott tököt a reszelő nagy lyukán lereszeljük és egy kevés vízzel egy nagyobb serpenyőben vagy tálban feltesszük főni. Meghintjük sóval és borssal. (Inkább kevesebb vizet adjunk hozzá, mert a tök a sótól még enged levet, és ha még így is kevés, akkor még könnyen pótolhatjuk a folyadékot.)
Ha felfő, akkor a gombócokat óvatosan belerakjuk, és lefedve addig főzzük, míg a gombócok megpuhulnak. Nekem ez kb. 20 perc volt. Közben párszor megrázogatjuk, nem kavarjuk. A gombócokat akár még meg is forgathatjuk félidőben.
Közben elkészítjük a rántást.
A lisztet csomómentesre keverjük az olajjal, majd mérsékelt lángon világosra pirítjuk. A tűzről lehúzva megszórjuk pirospaprikával (én most szándékosan keveset tettem bele, hogy ne legyen túl piros, így a kapor jobban mutat benne) és pár evőkanál vízzel simára keverjük. Hozzáadjuk a tejfölt és azzal is csomómentesre keverjük.
Ha a gombócok megpuhultak, a villa már könnyedén belemegy, akkor a rántást pár evőkanál forró főzelékkel felhígítjuk (hőkiegyenlítést végzünk) és a főzelékbe csorgatjuk. Közben óvatosan kevergetjük.
Rászórjuk a megtisztított, apróra vágott kaprot és összekeverjük.Ha már jó sűrű, akkor melegen, azonnal kínáljuk.
Tipp:
Annyi friss, zsenge kapor van a kertben, hogy azt sem tudom, miképpen használjam fel most izibe. Nagyon szeretjük, de sajnos csak mi felnőttek, a kicsik nem. Most egy olyan főzeléket készítettem belőle, amihez nem szükséges külön feltét, hisz a tök a húsgolyókkal együtt fő meg. Egész apró gombócokat sodortam, amiből 26 db lett. Van egy nagyméretű, magas falú serpenyőm, amihez tartozik egy üvegfedő. Ez tökéletesnek bizonyult ehhez a fogáshoz. Kényelmesen elfértek benne a gombócok, amik a végére vaj puhára főttek. Természetesen a hús lehet sertés is, de ahhoz lehet egy picit hosszabb főzési idő szükséges. A főzelék sűrűségét mi állíthatjuk be. Ha túl sűrűnek találjuk, akkor érdemes egy kevés vizet, vagy akár tejet adni hozzá.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
10 sós falatka szilveszterre
Szilveszterre minden vendég szereti, ha van mit falatozni a pezsgő és az óé
Tovább olvasom »
Lencse saláták szilveszterre – 7 szuper recept, amit megéri elkészíteni
A lencsesaláta klasszikus szilveszteri fogás, amit szerencsehozó hagyományk
Tovább olvasom »
8 világbajnok sajtos rúd a szilveszteri bulira
A sajtos rúd az egyik legbiztosabb választás a szilveszteri bulira, mert gy
Tovább olvasom »
10 szenzációs pogácsa recept szilveszerre
A szilveszteri asztalról a pogácsa szinte kihagyhatatlan, legyen szó család
Tovább olvasom »
Karácsonyi diós válogatás – sütik, amiket mindenki szeret
A karácsonyi süteménykínálat egyik örök klasszikusa a dió. Évtizedek óta ot
Tovább olvasom »
12 kókuszos süti, ami tökéletes a karácsonyi asztalra
A kókuszos sütemények különleges, mégis jól ismert ízvilágot hoznak a karác
Tovább olvasom »










