Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Kapros tökfőzelék benne főtt pulykagombóccal recept

Kapros tökfőzelék benne főtt pulykagombóccal
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    Gombóchoz:

    • 25 dkg darált pulykacomb
    • 1 egész kicsit  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1 egész kis fej vöröshagyma
    • 0,5 kk só
    • 1 nagy csipet őrölt bors
    • 0,5 kk házi fokhagymakrém
    • 3 csapott ek zsemlemorzsa

    Továbbá:

    • 2 közepes, zsenge tök
    • Kb. 0,5-1 dl víz
    • 1 púpos kk só
    • 1 nagy csipet bors
    • 2 púpos ek liszt
    • 3 ek olaj
    • 1 csapott kk fűszerpaprika
    • 3 dl tejföl
    • 1 nagy csokor friss kapor

    Elkészítése:

    Először a gombócokat készítjük el. A darált húst egy tálban összeforgatjuk a tojással, zsemlemorzsával, a jó apró kockára vágott vöröshagymával, sóval, borssal, fokhagymakrémmel.

    Egész apró golyókat sodrunk belőle és egy tálcára sorakoztatjuk.

    A megtisztított, meghámozott tököt a reszelő nagy lyukán lereszeljük és egy kevés vízzel egy nagyobb serpenyőben vagy tálban feltesszük főni. Meghintjük sóval és borssal. (Inkább kevesebb vizet adjunk hozzá, mert a tök a sótól még enged levet, és ha még így is kevés, akkor még könnyen pótolhatjuk a folyadékot.)

    Ha felfő, akkor a gombócokat óvatosan belerakjuk, és lefedve addig főzzük, míg a gombócok megpuhulnak. Nekem ez kb. 20 perc volt. Közben párszor megrázogatjuk, nem kavarjuk. A gombócokat akár még meg is forgathatjuk félidőben.

    Közben elkészítjük a rántást.

    A lisztet csomómentesre keverjük az olajjal, majd mérsékelt lángon világosra pirítjuk. A tűzről lehúzva megszórjuk pirospaprikával (én most szándékosan keveset tettem bele, hogy ne legyen túl piros, így a kapor jobban mutat benne) és pár evőkanál vízzel simára keverjük. Hozzáadjuk a tejfölt és azzal is csomómentesre keverjük.

    Ha a gombócok megpuhultak, a villa már könnyedén belemegy, akkor a rántást pár evőkanál forró főzelékkel felhígítjuk (hőkiegyenlítést végzünk) és a főzelékbe csorgatjuk. Közben óvatosan kevergetjük.

    Rászórjuk a megtisztított, apróra vágott kaprot és összekeverjük.Ha már jó sűrű, akkor melegen, azonnal kínáljuk.

    Tipp:

    Annyi friss, zsenge kapor van a kertben, hogy azt sem tudom, miképpen használjam fel most izibe. Nagyon szeretjük, de sajnos csak mi felnőttek, a kicsik nem. Most egy olyan főzeléket készítettem belőle, amihez nem szükséges külön feltét, hisz a tök a húsgolyókkal együtt fő meg. Egész apró gombócokat sodortam, amiből 26 db lett. Van egy nagyméretű, magas falú serpenyőm, amihez tartozik egy üvegfedő. Ez tökéletesnek bizonyult ehhez a fogáshoz. Kényelmesen elfértek benne a gombócok, amik a végére vaj puhára főttek. Természetesen a hús lehet sertés is, de ahhoz lehet egy picit hosszabb főzési idő szükséges. A főzelék sűrűségét mi állíthatjuk be. Ha túl sűrűnek találjuk, akkor érdemes egy kevés vizet, vagy akár tejet adni hozzá.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá