Töltött káposzta recept

Hozzávalók:
- 70 dkg savanyú káposzta
- 40 dkg savanyított káposztalevél
- 60 dkg sertés és marhahús darálva
- 2 dl rizs
- 1 kisebb fej vöröshagyma lereszelve
- 3-4 gerezd fokhagyma reszelve
- 1 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 szál házi füstölt kolbász
- 10 dkg füstölt szalonna
- őrölt bors vagy szemes bors
- só
- 1 tk pirospaprika
- 2 evőkanál liszt
- 1-2 db paprika
- őrölt kömény
- 1-2 db babérlevél
- 3 dl házilag elrakott paradicsomlé vagy helyette paradicsompüré
A rántáshoz:
- 1 ek zsír
- 3 ek liszt
- pirospaprika
Elkészítése:
Ha nyers füstölt húsunk van, akkor érdemes előbb egy kicsit megfőzni, nem csak a hús miatt, hanem mert a káposzta főzésénél a füstölt levet felhasználhatjuk.
Amíg a hús fő, addig elkészítjük a tölteléket: a vöröshagymát megpucoljuk, felaprítjuk, kevés olajon üvegesre pirítjuk. Egy tálba beletesszük a darált húst, hozzáadjuk az üvegesre pirított hagymát, zúzott fokhagymát, pirospaprikát, sót és alaposan összekeverjük, majd a rizst is hozzákeverjük.
Közepes nagyságú rudacskákat vagy gombócot formázunk a húsmasszából és az átmosott káposzta levelekbe tesszük.
Ráhajtjuk a levelet és felcsavarjuk, mint a palacsintát.
A széleit érdemes jó szorosan csavarni és alaposan bedugdosni a belsejébe, hogy ne essen szét, de amúgy belül egy picit legyen laza, mert a rizs beledagad. Ezt a műveletet addig folytatjuk, amíg káposztalevelünk, illetve töltelékünk van.
A tölteléket annyi sós vízben, amennyi éppen hogy ellepi, feltesszük főni és fél főlésig főzzük. Érdemes egy-két gombócot “pucéran” belerakni, hogy a végén meg tudjuk kóstolni, mikor puha a rizs.
Amíg ezek főnek, a káposztát kinyomkodjuk és megkóstoljuk. Ha túl savanyúnak érzed, kicsit át lehet mosni vízzel, de csak óvatosan, nehogy vízízű legyen.
Ha a töltelék és a füstölt hús félkész, akkor egy másik edényben összeállítjuk a káposztát.
Rétegesen dolgozunk, alulra aprókáposzta, rá töltelék, füstölt husi, kolbász, babérlevél, egész bors, tetejére pedig megint aprókáposztát teszünk. Az egészet füstölt lével és a töltelékfőző lével öntjük fel. A füstölt levet érdemes előtte megkóstolni, ha túl erős, nem kell mind.
A káposztára csak annyi levet öntsünk, hogy éppen ellepje, mert különben túl leveses lesz. Közepes lángon, kb fél órát főzzük, ezalatt oda kell figyelni, nehogy elfőjön a leve, ha lefő, pótoljuk: öntsünk rá még a füstölt vagy töltelékfőző léből, de ennek hiányában sima víz is megfelel.
Ha már szinte teljesen készen van, akkor berántjuk, de előtte ki kell szedni a töltelékeket.
A rántáshoz 2 közepes fakanálnyi lisztet a zsíron zsemleszínűre pirítunk, majd lehúzva a tűzről, belekeverünk 1 kanál pirospaprikát. Ehhez folyamatos keverés mellett adagoljuk a káposzta levét és amikor már híg a rántás, akkor óvatosan, folyamatos keverés mellett öntjük a káposztához.
A rántással még pár percet főzzük a káposztát, majd mikor kész, visszarakjuk bele a töltelékeket. Tálaláskor pici tejfölt csorgatunk rá.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? 2025.06.27 péntek
Pénteken jól esik valami könnyedebb, de mégis tartalmas fogás – pont ilyene
Tovább olvasom »