Töltött káposzta recept

Hozzávalók:
- 70 dkg savanyú káposzta
- 40 dkg savanyított káposztalevél
- 60 dkg sertés és marhahús darálva
- 2 dl rizs
- 1 kisebb fej vöröshagyma lereszelve
- 3-4 gerezd fokhagyma reszelve
- 1 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 szál házi füstölt kolbász
- 10 dkg füstölt szalonna
- őrölt bors vagy szemes bors
- só
- 1 tk pirospaprika
- 2 evőkanál liszt
- 1-2 db paprika
- őrölt kömény
- 1-2 db babérlevél
- 3 dl házilag elrakott paradicsomlé vagy helyette paradicsompüré
A rántáshoz:
- 1 ek zsír
- 3 ek liszt
- pirospaprika
Elkészítése:
Ha nyers füstölt húsunk van, akkor érdemes előbb egy kicsit megfőzni, nem csak a hús miatt, hanem mert a káposzta főzésénél a füstölt levet felhasználhatjuk.
Amíg a hús fő, addig elkészítjük a tölteléket: a vöröshagymát megpucoljuk, felaprítjuk, kevés olajon üvegesre pirítjuk. Egy tálba beletesszük a darált húst, hozzáadjuk az üvegesre pirított hagymát, zúzott fokhagymát, pirospaprikát, sót és alaposan összekeverjük, majd a rizst is hozzákeverjük.
Közepes nagyságú rudacskákat vagy gombócot formázunk a húsmasszából és az átmosott káposzta levelekbe tesszük.
Ráhajtjuk a levelet és felcsavarjuk, mint a palacsintát.
A széleit érdemes jó szorosan csavarni és alaposan bedugdosni a belsejébe, hogy ne essen szét, de amúgy belül egy picit legyen laza, mert a rizs beledagad. Ezt a műveletet addig folytatjuk, amíg káposztalevelünk, illetve töltelékünk van.
A tölteléket annyi sós vízben, amennyi éppen hogy ellepi, feltesszük főni és fél főlésig főzzük. Érdemes egy-két gombócot “pucéran” belerakni, hogy a végén meg tudjuk kóstolni, mikor puha a rizs.
Amíg ezek főnek, a káposztát kinyomkodjuk és megkóstoljuk. Ha túl savanyúnak érzed, kicsit át lehet mosni vízzel, de csak óvatosan, nehogy vízízű legyen.
Ha a töltelék és a füstölt hús félkész, akkor egy másik edényben összeállítjuk a káposztát.
Rétegesen dolgozunk, alulra aprókáposzta, rá töltelék, füstölt husi, kolbász, babérlevél, egész bors, tetejére pedig megint aprókáposztát teszünk. Az egészet füstölt lével és a töltelékfőző lével öntjük fel. A füstölt levet érdemes előtte megkóstolni, ha túl erős, nem kell mind.
A káposztára csak annyi levet öntsünk, hogy éppen ellepje, mert különben túl leveses lesz. Közepes lángon, kb fél órát főzzük, ezalatt oda kell figyelni, nehogy elfőjön a leve, ha lefő, pótoljuk: öntsünk rá még a füstölt vagy töltelékfőző léből, de ennek hiányában sima víz is megfelel.
Ha már szinte teljesen készen van, akkor berántjuk, de előtte ki kell szedni a töltelékeket.
A rántáshoz 2 közepes fakanálnyi lisztet a zsíron zsemleszínűre pirítunk, majd lehúzva a tűzről, belekeverünk 1 kanál pirospaprikát. Ehhez folyamatos keverés mellett adagoljuk a káposzta levét és amikor már híg a rántás, akkor óvatosan, folyamatos keverés mellett öntjük a káposztához.
A rántással még pár percet főzzük a káposztát, majd mikor kész, visszarakjuk bele a töltelékeket. Tálaláskor pici tejfölt csorgatunk rá.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »