Gombás-bolognais pite recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg finomliszt
- 25 dkg margarin
- 175 g 20 %-os tejföl
- só
Töltelék:
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 nagy doboz paradicsomkonzerv (20 %-os)
- fél kg darált marha vagy sertés-marha hús vegyesen
- 5-6 nagy fej csiperkegomba
- só
- bors
- majoránna
- oregánó
- bazsalikom
- petrezselyem
Összeállítás:
- 15 dkg reszelt sajt
- szezámmag
Elkészítése: A tészta összetevőit egy nagy tálban összegyúrom, majd a hűtőbe teszem pihenni, amíg a szósz elkészül.
A hagymát apró kockákra vágom, kevés olajon dinsztelem, majd hozzáadom darált húst és fehéredésig pirítom. A húsra még nyersen teszek sót és borsot. Amíg a hús pirul, a gombákat megtisztítom és vékony csíkokra szeletelem.
A hús fehéredése után a gombát is a lábasba teszem és addig pirítom, amíg nagyjából összeesik, de még marad benne némi víz is. Ezután felöntöm a paradicsompürével, zöldfűszerekkel és pici cukorral ízesítem, majd kb 5 percig forralom.
Amikor kész a töltelék, a tésztát 2/3-1/3 arányban szétosztom. A nagyobbik részt kinyújtom és kibélelem vele a piteformát. Erre öntöm a szószt, megszórom a reszelt sajttal, majd a félretett tésztát is kinyújtom és befedem vele a tölteléket.
Érdemes kicsit összecsipkedni a két tészta oldalát, hogy ne folyjon ki sülés közben a húsos töltelék.
A tetejére szezámmagot szórok, majd 180 fokon, kb 45 perc alatt pirosra sütöm.